skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Przepis zawiera składniki na 1 kg już obranych i pokrojonych strzał czosnkowych.
Krok 2:
Strzałki spłukać zimną wodą, osuszyć, odciąć twardą część, pozostawić tylko miękką zieloną część. Pociąć umyte Strzałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa, aby uzyskać pastowaty stan, lepiej dwukrotnie przepuścić przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Dodaj sól, olej roślinny do powstałej masy i wymieszaj. Aby spożywać makaron przez cały rok, Zwykle przechowuję w następujący sposób. Zostawiam trochę makaronu na górnej półce lodówki, taka przyprawa jest przechowywana dokładnie przez 6 tygodni.
Krok 4:
Resztę przypraw układam w plastikowych torebkach i zamrażam, wyjmuję z zamrażarki w razie potrzeby. Mrożony makaron, w przeciwieństwie do gotowanego makaronu, nie traci smaku i aromatu.
Krok 5:
Teraz, w okresie dojrzewania cukinii, bardzo smaczne jest dodawanie takiej pasty do majonezu zamiast zwykłego czosnku podczas gotowania cukinii z majonezem. Pasta ze strzałek czosnkowych jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!
strzały, podobnie jak cały czosnek – magazyn witamin, zawiera dużo witaminy C, witaminy A, B1, B2, E, PP, pierwiastki śladowe, być może ma więcej niż jakakolwiek zieleń: chlor, sód, siarka, potas i wapń, fosfor, magnez, mangan i miedź, German, molibden, kobalt i cyrkon, wanad, Tytan, selen i ołów. Fitoncydy zawarte w dużych ilościach w strzałkach czosnku mają właściwości antybakteryjne, za które są wysoko cenione w medycynie ludowej. Świeże strzały czosnku to produkt o unikalnych użytecznych właściwościach, specyficznym smaku i bogatym aromacie. Czosnek od dawna znany jest jako warzywo lecznicze. Strzały wystrzeliwane przez cebulę czosnku mają te same cechy. Jedzenie świeżych strzałek czosnku ma korzystny wpływ na organizm człowieka: poprawia trawienie, pomaga zapobiegać przeziębieniom i chorobom wirusowym, zabija drobnoustroje i pasożyty w jelitach, normalizuje ciśnienie krwi, poprawia skład krwi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g