skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z tuńczyka w puszce? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć tuńczyka naturalnego, bez dodatku oleju, ponieważ sałatka zostanie doprawiona majonezem. Jajka ugotuj i ostudź z wyprzedzeniem, sałatka przygotowana z ciepłych składników szybko się zepsuje.
Krok 2:
Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Oczyść je. Pokrój jajka w drobną kostkę.
Krok 3:
Tuńczyk w puszce wrzuć na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Następnie włóż do miski i rozgnieć widelcem.
Krok 4:
Umyj ogórek, osusz i odetnij końcówki z obu stron. Pokrój ogórek w drobną kostkę.
Krok 5:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
W salaterce połącz tuńczyka w puszce, jajka, ogórek i zioła.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.
Krok 8:
Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu lub wstawić do lodówki. Dwadzieścia minut wystarczy. Smacznego!
sałatki są obecnie uważane za dość powszechne jedzenie, które jest przygotowywane szybko i prosto, a wynik jest doskonały. Na przykład sałatka z tuńczykiem w puszce jest apetycznym i dość smacznym daniem, które okazuje się delikatne dzięki konserwom, a także satysfakcjonującym i pożywnym.
ze względu na inny zestaw produktów będziesz mógł wybrać najbardziej odpowiedni przepis dla siebie (możesz ugotować danie z fasolą, ryżem, ziemniakami, a nawet awokado). Z reguły sałatki z tuńczykiem działają jako samodzielne danie, a nie jako dodatek do przystawki. Oznacza to, że nie będziesz musiał długo stać przy kuchence, aby przygotować obfity i pyszny obiad.
Tuńczyk w puszce jest sprzedawany w dwóch rodzajach: w kawałkach z kością lub w czystym filecie bez kości. Zwykle wybieram tę drugą opcję. Jest więcej ryb i nie trzeba ich kroić - wszystko jest podzielone na małe kawałki.
sałatkę można podawać bez mieszania wszystkich składników, ale układając ją warstwami w salaterce, smarując każdą majonezem: tuńczyk-ogórki-jajka. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
sałatka wygląda szczególnie pięknie w porcjach.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g