skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną kiełbasę czekoladową z ciasteczkami i kakao ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka najlepiej kruche, typu "rocznicowe". Mleko skondensowane wybieraj z pełnego mleka, bez tłuszczów roślinnych. Teraz zaczęli produkować małe puszki, skup się na wadze około 200 gramów. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie.
Krok 2:
Odłóż na bok kilka ciasteczek, będą one pełnić rolę "tłuszczu" w kiełbasie. Rozdrobnij ciasteczka rękami, pozostawiając duże kawałki.
Krok 3:
Resztę ciasteczek zmiel na drobny okruch. Możesz użyć różnych sposobów. Wcześniej robiono to za pomocą maszynki do mięsa lub wałka do ciasta, teraz blender lub rozdrabniacz często działa jako asystent.
Krok 4:
Wlej ciasteczka do miski. Dodaj do niego miękkie masło. Wymieszaj ciasteczka z masłem. Nie będzie interweniować do końca, to nie jest straszne, wystarczy lekko wymieszać, aby nie pozostała grudka.
Krok 5:
Wlej mleko skondensowane do masy, wlej proszek kakaowy.
Krok 6:
Łyżką mieszaj masę, aż będzie gładka. Nie wymaga miksera ani innego urządzenia. Wszystko jest dobrze wymieszane łyżką. Na samym końcu umieść pozostawione duże kawałki ciasteczek.
Krok 7:
Dodaj je do masy. Powinien być miękki i plastyczny. Jeśli nagle masz suchą masę, dodaj do niej kilka łyżek mleka.
Krok 8:
Wyłóż powstałe ciasto na folię spożywczą i uformuj kiełbasę. Aby to zrobić, zawiń go w folię i zwiń na stole. Zawiąż końce filmu.
Krok 9:
Włóż kiełbasę do lodówki na kilka godzin. W tym czasie olej stwardnieje, a kiełbasa stanie się twarda.
to naprawdę ulubiony przepis na kiełbasę od dzieciństwa! Tylko my zrobiliśmy to bez kakao, kiełbasa okazała się lekka i bardziej kremowa. Bardziej podobała mi się opcja z kakao.
do takiej kiełbasy można dodać posiekane orzechy, obrane nasiona, posiekane suszone owoce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g