skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest używać miękkiego sera topionego w pudełkach-łatwiej jest go rozsmarować na chlebie pita.
Krok 2:
Umyj pomidory, osusz i pokrój na pół. Aby wilgoć z pomidorów nie namoczyła całego chleba pita, lepiej wyciąć środek z nasionami. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Lepiej nie kroić dużych pomidorów, ponieważ podczas zwijania bułki mogą je rozerwać. Do nadzienia lepiej wybrać mięsiste pomidory, które mają więcej miąższu i mniej soku.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce.
Krok 4:
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Możesz również dodać pióra zielonej cebuli, kolendry lub innych ziół. Możesz zastąpić zielenie liśćmi dowolnej zielonej sałaty (takiej jak Góra Lodowa, Frillis).
Krok 5:
Rozłóż arkusz pita na powierzchni roboczej i równomiernie posmaruj roztopionym serem. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać ząbki czosnku przepuszczone przez prasę (1-2 ząbki) do stopionego sera i wymieszać. I dopiero potem posmaruj chleb pita.
Krok 6:
Warunkowo podziel chleb pita na trzy identyczne części. Posyp jedną trzecią chleba pita kawałkami pomidorów. Posyp drugą trzecią pita startym serem. Ostatnią trzecią posyp posiekanymi ziołami. Możesz posypać wszystko nie osobno, ale wymieszać całe nadzienie w misce i posypać równomiernie całym chlebem pita.
Krok 7:
Zwiń chleb pita w ciasną bułkę, zaczynając od strony z pomidorami, aby wszystkie pomidory pozostały na środku bułki. W takim przypadku pomidory nie będą w stanie namoczyć całego chleba pita tylko wtedy, gdy sam środek.
Krok 8:
Zawiń powstałą rolkę w folię spożywczą lub celofanową torbę i włóż do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.
Krok 9:
Uwolnij schłodzoną bułkę z folii, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
jeśli chcesz, możesz upiec bułkę w kuchence mikrofalowej lub piekarniku przez kilka minut. Następnie ser się stopi, a bułkę można podawać na gorąco. Będzie smakować jak shawarma warzywna bez kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g