bułka pita z pomidorami i serem

Przygotuj bułkę pita według nowego przepisu! Taka jasna i lekka bułka serowo-warzywna posłuży jako doskonała przekąska na każdą ucztę. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny i natychmiast przyciągnie uwagę wszystkich gości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 42 % 19 g
212 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest używać miękkiego sera topionego w pudełkach-łatwiej jest go rozsmarować na chlebie pita.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój na pół. Aby wilgoć z pomidorów nie namoczyła całego chleba pita, lepiej wyciąć środek z nasionami. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Lepiej nie kroić dużych pomidorów, ponieważ podczas zwijania bułki mogą je rozerwać. Do nadzienia lepiej wybrać mięsiste pomidory, które mają więcej miąższu i mniej soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Możesz również dodać pióra zielonej cebuli, kolendry lub innych ziół. Możesz zastąpić zielenie liśćmi dowolnej zielonej sałaty (takiej jak Góra Lodowa, Frillis).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż arkusz pita na powierzchni roboczej i równomiernie posmaruj roztopionym serem. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać ząbki czosnku przepuszczone przez prasę (1-2 ząbki) do stopionego sera i wymieszać. I dopiero potem posmaruj chleb pita.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warunkowo podziel chleb pita na trzy identyczne części. Posyp jedną trzecią chleba pita kawałkami pomidorów. Posyp drugą trzecią pita startym serem. Ostatnią trzecią posyp posiekanymi ziołami. Możesz posypać wszystko nie osobno, ale wymieszać całe nadzienie w misce i posypać równomiernie całym chlebem pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń chleb pita w ciasną bułkę, zaczynając od strony z pomidorami, aby wszystkie pomidory pozostały na środku bułki. W takim przypadku pomidory nie będą w stanie namoczyć całego chleba pita tylko wtedy, gdy sam środek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń powstałą rolkę w folię spożywczą lub celofanową torbę i włóż do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uwolnij schłodzoną bułkę z folii, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

jeśli chcesz, możesz upiec bułkę w kuchence mikrofalowej lub piekarniku przez kilka minut. Następnie ser się stopi, a bułkę można podawać na gorąco. Będzie smakować jak shawarma warzywna bez kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy