skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przecierać maliny cukrem? Przygotuj świeże maliny i cukier. Jeśli masz mrożoną jagodę, możesz jej użyć. W takim przypadku spróbuj spuścić z niego nadmiar wilgoci, aby dżem nie był zbyt płynny (chociaż nie jest to krytyczne, zwłaszcza jeśli zbierasz Maliny w celach profilaktycznych i leczniczych).
Krok 2:
Posortuj jagody, usuń ogony,liście. Następnie delikatnie, aby nie zmiażdżyć jagód, ale dokładnie spłucz w kilku wodach i przenieś do durszlaka, aby szkło woda. Niektóre gospodynie domowe nie myją malin, jeśli same je zbierają. Nie radzę tego robić, ponieważ na jagodę może dostać się drobny kurz i brud.
Krok 3:
Umieść jagody z cukrem w głębokim pojemniku, w którym wygodnie będzie pracować z blenderem. Wymieszaj, aby cukier szybciej się rozpuścił. Zachowaj 2 łyżki cukru, przydadzą się później.
Krok 4:
Następnie zmiel wszystko blenderem, aż będzie gładkie. Połowę startych malin z cukrem można zamrozić, tak jak ja, resztę zamknąć w słoiku.
Krok 5:
Maliny można zamrażać w jednorazowych pojemnikach lub torebkach. Bardzo wygodne jest również zamrażanie w silikonowych naczyniach do pieczenia. Umyj i wytrzyj pojemniki do zamrażania. Wlać maliny do foremek i umieścić formę w torbie lub owinąć folią. Włóż do zamrażarki i włącz tryb zamrażania. Stawiam -23 stopnie. A po kilku godzinach przenoszę zamrożone półfabrykaty do torby, ustawiam stałą temperaturę do przechowywania -19.
Krok 6:
Przenieś Pozostałe maliny do wysterylizowanego półlitrowego słoika i zwiń. Zrobiłem półfabrykat, biorąc pod uwagę fakt, że małe dziecko będzie jadło maliny, więc postanowiłem usunąć kości. Aby to zrobić, przełóż powstałą masę przez sito lub 2 warstwy gazy.
Krok 7:
Daje przewiewne i gładkie puree malinowe.
Krok 8:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoik. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa. Przecier malinowy włóż do słoika, wlej łyżkę cukru na wierzch i zamknij pokrywkę. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż sześć miesięcy.
ilość cukru według własnych upodobań można zwiększyć. Nie można zmniejszyć ilości cukru, ponieważ służy jako środek konserwujący.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g