ciasto naleśnikowe z pieczarkami i kurczakiem

Zachwyć gości pysznym ciastem naleśnikowym z grzybami. Ciasto naleśnikowe z grzybami okazuje się niezwykle delikatne, a gotowana pierś z kurczaka w nadzieniu dodaje ciastu subtelnego smaku. Do przygotowania nadzienia nie używa się cebuli, co sprawia, że rozpływa się w ustach.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 27 % 10 g
219 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto naleśnikowe z grzybami, przygotujemy następujące składniki: mleko, mąkę, jajka, sól, cukier, majonez, pierś z kurczaka, pieczarki, ser topiony, pietruszkę i olej słonecznikowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól do jajek. Teraz musisz ubić zawartość naszej miski trzepaczką. Do tego celu można również użyć miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę mąki do jajek i mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego. Ciasto na naleśniki jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy smażyć naleśniki na średnim ogniu na oleju słonecznikowym. Pieczemy niezbyt cienkie naleśniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Mam 11 naleśników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ugotowaniu naleśników zacznijmy przygotowywać nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, pokrój pieczarki na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć grzyby na oleju słonecznikowym na złoty kolor i całkowicie odparować wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj i pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj smażone grzyby i pierś z kurczaka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozetrzyj topiony ser na drobnej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zacznijmy tworzyć ciasto. Włóż naleśnik i posmaruj majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na naleśnik nakładamy mieszankę piersi z kurczaka i grzybów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp startym serem na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W ten sposób układamy wszystkie naleśniki. Posyp wierzch ciasta startym serem i udekoruj natką pietruszki. Ciasto naleśnikowe z grzybami jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy