skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj wszystkie produkty. Aby przygotować dżem, możesz wziąć przejrzałe i lekko pomarszczone owoce. Gruszki dobrze spłucz wodą z zakurzonej płytki nazębnej. Teraz powinieneś pokroić owoce na kawałki i wyciąć środek nasionami, usunąć małe uszkodzenia. Połóż miąższ gruszkowy na wadze kuchennej i odmierz odpowiednią ilość.
2. Następnie musisz posiekać owoce. Można je przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć w blenderze. W razie potrzeby gruszki można obrać ze skóry lub nie można tego zrobić, ponieważ po zmieleniu skóra nie jest odczuwalna.
3. Wlać puree gruszkowe do przygotowanej patelni. Przykryj masę cukrem, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Najpierw umieść na dużym ogniu, aby doprowadzić do wrzenia. Wymieszaj masę, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
4. Następnie gotuj dżem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli masa nie jest zbyt gęsta, możesz gotować przez kolejne pół godziny. Aby dżem gruszkowy nie przypalił się do dna patelni, należy go okresowo mieszać. Wskazane jest użycie drewnianej łyżki lub szpatułki.
5. Do przechowywania dżemu potrzebne będą sterylizowane słoiki i pokrywki, dlatego tę procedurę należy przeprowadzić z wyprzedzeniem. Wyłącz ogień, ostrożnie włóż gorący dżem do słoików i zakorkuj żelaznymi pokrywkami. Przykryj wełnianym szalikiem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia na około jeden dzień. Taki dżem jest przechowywany w piwnicy.
dżem gruszkowy ma przyjemny delikatny smak i aromat, jest słodki i bardzo smaczny. Taki kęs jest szczególnie dobrze połączony z pieczeniem drożdżowym. Możesz użyć do dekoracji ciast lub ugotować galaretkę z dżemu gruszkowego.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g