skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Koreański bakłażan na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź bakłażany gruntowe-takie owoce są zwykle małe i mają matową skórkę.
Krok 2:
Umyj bakłażany, usuń łodygi, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Posolić bakłażany (dosłownie wystarczy szczypta soli ) i pozostawić na 15 minut - w tym czasie oddadzą swoją gorycz. Dobrze wyciśnij bakłażana.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż bakłażany na złoty kolor - zwykle zajmuje to około 10 minut.
Krok 5:
Usuń nasiona i łodygi z papryki, obierz marchewki. Pokrój paprykę w cienkie paski i zetrzyj marchewki - odpowiednia jest zarówno koreańska tarka do marchwi, jak i zwykła Gruba Tarka.
Krok 6:
Dodaj marchewkę i paprykę do bakłażana, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj czarny pieprz i koreańską przyprawę do marchwi.
Krok 8:
Dodaj cukier i pozostałą sól.
Krok 9:
Wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%, więc jeśli masz esencję, rozcieńcz ją w stosunku 1: 8.
Krok 10:
Dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem goździki przez prasę,ale możesz zetrzeć czosnek lub posiekać nożem. Wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Włóż bakłażany z warzywami do słoików. Jeśli nie zbierasz na zimę, przechowuj sałatkę w lodówce przez około tydzień.
Krok 12:
W przypadku przedmiotu obrabianego na zimę wysterylizuj przedmiot obrabiany. Połóż ręcznik złożony w kilku warstwach na dnie patelni, umieść słoik z bakłażanem, przykryj pokrywką. Napełnij garnek wodą do ramion słoika, sterylizuj słoiki 500 ml - 30 minut na umiarkowanym ogniu, 1 L-1 godzina. Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 13:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g