Sałatka Wiewiórka z roztopionym serem

świetny wybór potraw na świąteczny stół. Oryginalna sałatka czosnkowo - serowa Wiewiórka z marchewką i orzechami włoskimi przyciągnie uwagę na każdym stole. Tę sałatkę można zjeść łyżką lub posmarować kanapką. Trudno się oprzeć takiej sałatce.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 72 % 31 g
węglowodany 12 % 5 g
294 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z proteiny, przygotujemy następujące składniki: marchew, ser topiony, jajka, masło, czosnek, majonez, sól, koperek i orzechy włoskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj marchewki przez 25 minut. Gotowość marchewki sprawdzamy widelcem: jeśli łatwo się przebije, jest gotowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj gotowaną marchewkę na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj masło. Masło i ser topiony będą lepiej wcierać, jeśli zostaną wstępnie schłodzone w zamrażarce przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na drobnej tarce zetrzyj stopiony ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub wyciśnij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj i zetrzyj jaja kurze. Białko jednego jajka pozostawia się do dekoracji sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do dekoracji zostawiamy połowę orzecha włoskiego i mały kawałek orzecha (na nos proteiny). Drobno zmiażdż pozostałe orzechy za pomocą wałka do ciasta lub blendera, ale nie na kurz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj Pozostałe białko jajka, pozostawiając trochę białka dla oka proteiny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz ze sobą stopiony ser, jajka, masło, czosnek, majonez i sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przechodzimy do najważniejszego etapu projektowania sałatki, a mianowicie do formowania proteiny. Aby to zrobić, rozłóż sylwetkę białka z powstałej masy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp wiewiórkę orzechami włoskimi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż warstwę startej marchewki na wierzchu orzechów. Włóż dywanik orzechowy do nogi proteiny i uformuj nos z kawałka orzecha. Uszy, czubek ogona i brzuch posypujemy startym białkiem jajka. Tworzymy oko z małego kawałka jajka. Do dekoracji potrawy używamy kopru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal / 100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy