skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z proteiny, przygotujemy następujące składniki: marchew, ser topiony, jajka, masło, czosnek, majonez, sól, koperek i orzechy włoskie.
Krok 2:
Gotuj marchewki przez 25 minut. Gotowość marchewki sprawdzamy widelcem: jeśli łatwo się przebije, jest gotowa.
Krok 3:
Zetrzyj gotowaną marchewkę na drobnej tarce.
Krok 4:
Zetrzyj masło. Masło i ser topiony będą lepiej wcierać, jeśli zostaną wstępnie schłodzone w zamrażarce przez 5 minut.
Krok 5:
Na drobnej tarce zetrzyj stopiony ser.
Krok 6:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub wyciśnij.
Krok 7:
Gotuj i zetrzyj jaja kurze. Białko jednego jajka pozostawia się do dekoracji sałatki.
Krok 8:
Do dekoracji zostawiamy połowę orzecha włoskiego i mały kawałek orzecha (na nos proteiny). Drobno zmiażdż pozostałe orzechy za pomocą wałka do ciasta lub blendera, ale nie na kurz.
Krok 9:
Zetrzyj Pozostałe białko jajka, pozostawiając trochę białka dla oka proteiny.
Krok 10:
Połącz ze sobą stopiony ser, jajka, masło, czosnek, majonez i sól.
Krok 11:
Przechodzimy do najważniejszego etapu projektowania sałatki, a mianowicie do formowania proteiny. Aby to zrobić, rozłóż sylwetkę białka z powstałej masy.
Krok 12:
Posyp wiewiórkę orzechami włoskimi.
Krok 13:
Rozłóż warstwę startej marchewki na wierzchu orzechów. Włóż dywanik orzechowy do nogi proteiny i uformuj nos z kawałka orzecha. Uszy, czubek ogona i brzuch posypujemy startym białkiem jajka. Tworzymy oko z małego kawałka jajka. Do dekoracji potrawy używamy kopru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal / 100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g