skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z migdałami? Przygotuj wskazane produkty. Kurczak należy wziąć wędzony, w przypadku jego braku można go zastąpić gotowanym. Ziemniaki wstępnie ugotować w mundurze, Jajka ugotować do całkowitego ugotowania i schłodzić. Ser można wziąć dowolny, o lekko wyraźnym smaku. Majonez do sosu sałatkowego, możesz wziąć mieszankę majonezu i śmietany. Migdały powinny być prażone. Przygotuj świąteczne danie do podania sałatki na stole.
Krok 2:
Moje ziemniaki są gotowane w skórce, możesz wziąć gotowane bez skórki. Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj gdzieś 1-2 łyżki. l majonez, wymieszaj. Jeśli ziemniaki nie są wstępnie solone, na tym etapie należy je posolić. Rozłożę sałatkę w postaci dwóch szyszek, ale możesz ją ułożyć w postaci jednego lub trzech naraz. Połóż ziemniaki na talerzu w postaci dwóch owali imitujących kształt stożka.
Krok 3:
Biorę szynkę do sałatki. Musi być frezowany. Pokrój gotowy miąższ w małe kostki, dodaj łyżkę majonezu, wymieszaj. Ułóż wędzone nogi w drugiej warstwie, przylegając do określonego kształtu.
Krok 4:
Ogórki kiszone lub marynowane pokrój w drobną kostkę, dodaj łyżkę majonezu i ułóż trzecią warstwę w sałatce.
Krok 5:
Ugotowane jajka obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jajka z majonezem i ułóż kolejną warstwę na sałatce.
Krok 6:
Zetrzyj wybrany ser. Zetarłam go na grubej tarce i z tego powodu trudno było rozłożyć migdały, więc lepiej zetrzeć ser na średniej lub drobnej tarce. Wymieszaj starty ser z majonezem (tutaj należy dodać więcej) i ułóż następną warstwę w sałatce. Posmaruj sałatkę majonezem, aby warstwy nie były widoczne.
Krok 7:
Migdały do sałatki powinny być smażone. Jeśli jest surowy, należy go usmażyć na suchej patelni. Połóż orzechy na sałatce, lekko topiąc w górnej warstwie, aby się trzymały. Możesz rozłożyć, całkowicie zanurzając nakrętkę lub możesz ją rozłożyć, aby wystawały jak łuski na otwartym stożku.
Krok 8:
Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem. Serwując na stole, musisz wytrzeć naczynie serwetkami,aby nie pozostały żadne ślady produktów. Udekoruj szyszki, naśladując igły, gałązki rozmarynu lub kopru włoskiego lub wszystkie razem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g