Sałatka Szyszka z migdałami

warstwowa pyszna sałatka podawana jako szyszki. Taka sałatka stanie się wizytówką świątecznego stołu. Sam w sobie jest bardzo sycący, z harmonijnymi składnikami, a dekorowanie migdałami i kształt szyszek sprawia, że jest bardzo noworoczny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 23 % 7 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z migdałami? Przygotuj wskazane produkty. Kurczak należy wziąć wędzony, w przypadku jego braku można go zastąpić gotowanym. Ziemniaki wstępnie ugotować w mundurze, Jajka ugotować do całkowitego ugotowania i schłodzić. Ser można wziąć dowolny, o lekko wyraźnym smaku. Majonez do sosu sałatkowego, możesz wziąć mieszankę majonezu i śmietany. Migdały powinny być prażone. Przygotuj świąteczne danie do podania sałatki na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje ziemniaki są gotowane w skórce, możesz wziąć gotowane bez skórki. Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj gdzieś 1-2 łyżki. l majonez, wymieszaj. Jeśli ziemniaki nie są wstępnie solone, na tym etapie należy je posolić. Rozłożę sałatkę w postaci dwóch szyszek, ale możesz ją ułożyć w postaci jednego lub trzech naraz. Połóż ziemniaki na talerzu w postaci dwóch owali imitujących kształt stożka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Biorę szynkę do sałatki. Musi być frezowany. Pokrój gotowy miąższ w małe kostki, dodaj łyżkę majonezu, wymieszaj. Ułóż wędzone nogi w drugiej warstwie, przylegając do określonego kształtu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki kiszone lub marynowane pokrój w drobną kostkę, dodaj łyżkę majonezu i ułóż trzecią warstwę w sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane jajka obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jajka z majonezem i ułóż kolejną warstwę na sałatce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj wybrany ser. Zetarłam go na grubej tarce i z tego powodu trudno było rozłożyć migdały, więc lepiej zetrzeć ser na średniej lub drobnej tarce. Wymieszaj starty ser z majonezem (tutaj należy dodać więcej) i ułóż następną warstwę w sałatce. Posmaruj sałatkę majonezem, aby warstwy nie były widoczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Migdały do sałatki powinny być smażone. Jeśli jest surowy, należy go usmażyć na suchej patelni. Połóż orzechy na sałatce, lekko topiąc w górnej warstwie, aby się trzymały. Możesz rozłożyć, całkowicie zanurzając nakrętkę lub możesz ją rozłożyć, aby wystawały jak łuski na otwartym stożku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem. Serwując na stole, musisz wytrzeć naczynie serwetkami,aby nie pozostały żadne ślady produktów. Udekoruj szyszki, naśladując igły, gałązki rozmarynu lub kopru włoskiego lub wszystkie razem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy