Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

obfita sałatka warzywna z zieloną fasolą-prosta i witaminowa! Przepis na tę sałatkę widziałem na jednym wegetariańskim blogu. Przyciągnął sałatkę pięknym zdjęciem. Przez długi czas zamierzałem go ugotować, ale nie mogłem kupić całej zielonej fasoli - wszędzie sprzedaje się posiekaną. Ale w Moskwie czegoś nie znajdziesz. A sałatka okazała się pyszna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 67 % 10 g
węglowodany 27 % 4 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z zieloną fasolką i pomidorami, potrzebujemy: mrożonej lub świeżej zielonej fasoli; pomidory; mały pęczek koperku i kolendry; czosnek. Do dressingu potrzebujemy: oliwy z oliwek; ocet z białego wina; cukier; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż zieloną fasolkę do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Jeśli fasola jest zamrożona-wstępnie rozmrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wrzuć fasolę do durszlaka i osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Koperek i kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tankowanie. Połącz oliwę z octem z białego wina, cukrem, czarnym pieprzem i solą. Mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce wymieszaj fasolkę szparagową, pomidory, posiekane warzywa i czosnek. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

czy fasola jest zielona, zielona czy szparagowa? Rozumiemy pojęcia.
ludzkość od bardzo dawna zna właściwości odżywcze młodej fasoli. Nawet Indianie południowoamerykańscy używali go do jedzenia. Ale Europejczycy początkowo używali tej kultury tylko jako rośliny ozdobnej, która wyróżnia się bardzo pięknym kwitnieniem.
dopiero w XVII wieku byli w stanie ocenić smak ziaren, które zawiera dojrzały strąk. Nieco później Włosi próbowali niedojrzałych owoców i do tej pory są używane prawie wszędzie w narodowej kuchni włoskiej.
młode owoce nie są zwyczajowo gotowane przez długi czas, aby najzdrowsze właściwości i składniki odżywcze nie zostały utracone. Poszczególne modyfikacje tej przydatnej Kultury nazywane są szparagami. Są półcukrowe, nie zawierające grubych włóknistych włókien.
odmiana szparagów jest uznawana za podgatunek rośliny strączkowej. Szparagi są obdarzone soczystym miąższem, miękkimi skrzydłami strąka, które nie mają twardych nici i mocnych przegród. Solidne drzwi chronią warzywo przed uszkodzeniami mechanicznymi i inwazjami szkodliwych owadów. Różnica między selektywnie uprawianymi odmianami szparagów jest dość krucha. Za ten wskaźnik są cenione przez smakoszy na całym świecie.
jadalną częścią kultury są całe młode strąki, które rosły przez 8-10 dni. Inaczej nazywane łopatkami. Strąki smakują miękko, a od zielonej fasoli różnią się tym, że nie mają twardych włókien.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy