lecho z czosnkiem na zimę z papryką i pomidorami

pyszna, prosta przekąska warzywna na zimę! Lecho to uniwersalny preparat warzywny, który doskonale uzupełni zestaw warzyw o gorące, mięsne danie w zimie, a także będzie dobrą podstawą do gotowania zup, gulaszów warzywnych i innych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
52 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ten preparat najlepiej przygotować w sezonie żniwnym, kiedy warzywa są świeże, soczyste i mięsiste. Pomidory do takiego zbioru nie muszą brać małych, które lepiej wykorzystać do konserwacji jako całości. Duże owoce są dobre. Dokładnie umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój miąższ na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekręcamy pomidory w maszynce do mięsa lub uderzamy blenderem. Przecier pomidorowy wlewa się do emaliowanej patelni (lepiej używać naczyń z grubym dnem lub nieprzywierającą powłoką, rondlem lub rondlem) i podpala. Gotuj sok pomidorowy przez 20 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu. Bardzo ważne jest okresowe mieszanie mieszanki warzywnej, podnosząc ją z dna patelni, aby nie zaczęła się kleić i przypalać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól, olej roślinny, wymieszaj, zagotuj. Kładziemy liść laurowy, ziele angielskie,ziarna pieprzu, goździki, mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w paski. Paprykę można przyjmować w różnych kolorach, aby preparat warzywny był jaśniejszy i bardziej kolorowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij gotowaną paprykę do rondla z przecierem pomidorowym. Doprowadź mieszaninę warzyw do wrzenia i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, mieszając szpatułką, aby przecier pomidorowy nie przypalił się do dna patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek z łuski, zetrzyj goździki na drobnej tarce lub skręć w maszynce do mięsa, przebij blenderem, aż będzie gładki. Wysyłamy go na patelnię do reszty warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moje puszki z sodą i sterylizowane w łaźni wodnej lub w piekarniku, w kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy i gotujemy. Napełnij słoiki mieszanką warzywną do ramion słoików. Natychmiast zwijamy je pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i przechowujemy w chłodnym miejscu lub spiżarni. Lecho jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy