keczup z jabłkami i pomidorami na zimę domowej roboty

niesamowicie pyszny sos bez szkodliwych dodatków! Keczup według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny, umiarkowanie pikantny i umiarkowanie słodki, o delikatnej konsystencji. Przypomina mi trochę zakupiony keczup do kebaba, ale jest znacznie smaczniejszy. A najważniejsze jest to, że zostanie ugotowany z miłością i duszą!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
56 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku tego przepisu bierzemy produkty z listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie zapomnij przygotować przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwykle myślimy o tym, jak zrobić keczup, w sezonie warzywnym - późnym latem lub wczesną jesienią. Tak było ze mną, ponieważ jest to najlepszy czas na zbieranie pomidorów i ich konserwację - kiedy są świeże,nalane i natychmiast z ogrodu (jak wielu). Wybrałem mięsiste i dojrzałe pomidory. Zepsute pomidory nadają się również do tego przepisu, który wystarczy przyciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę, która po wyjściu da nam czysty sok pomidorowy bez ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i tryb na 4 części. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy również na 4 części i usuwamy rdzeń. Zmiel cebulę i jabłka za pomocą maszynki do mięsa lub blendera na kleik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy do wygodnej i odpowiedniej wielkości patelni, w której ugotujemy nasz keczup, przecier pomidorowy i kleik jabłkowo-cebulowy. Mieszać. Umieść patelnię na umiarkowanym ogniu. Gdy tylko masa się zagotuje, dodaj sól, cukier, ocet, cynamon, goździki i mielony pieprz. Jeśli chcesz, aby ketchup był ostrzejszy, możesz również dodać papryczkę chili, wstępnie zmieloną cebulą i jabłkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj keczup do pożądanej gęstości przy regularnym mieszaniu. Ten proces zajął mi dwie godziny. Wyjście okazało się 1 litr gotowego keczupu. Wlej gorący keczup do wysterylizowanych słoików o pożądanym rozmiarze i zwiń sterylizowane pokrywki. Wygodniej jest używać słoików z zakręcanymi pokrywkami o pojemności 0,5 litra spod majonezu. Obracamy gorące słoiki do góry nogami i owijamy. Niech całkowicie ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy keczup jest przechowywany w lodówce (na szybki posiłek) lub w piwnicy (na zimę). Zostawiamy trochę keczupu na próbę. Idealnie nadaje się do dań głównych, zwłaszcza mięsnych.

Zrób ten keczup w domu według bardzo prostego i udanego przepisu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zawiera szkodliwych dodatków i sztucznych wypełniaczy (zagęszczaczy, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku itp.). Taki keczup nie zaszkodzi, ale tylko solidne korzyści!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy