skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku tego przepisu bierzemy produkty z listy.
Krok 2:
Nie zapomnij przygotować przypraw.
Krok 3:
Zwykle myślimy o tym, jak zrobić keczup, w sezonie warzywnym - późnym latem lub wczesną jesienią. Tak było ze mną, ponieważ jest to najlepszy czas na zbieranie pomidorów i ich konserwację - kiedy są świeże,nalane i natychmiast z ogrodu (jak wielu). Wybrałem mięsiste i dojrzałe pomidory. Zepsute pomidory nadają się również do tego przepisu, który wystarczy przyciąć.
Krok 4:
Pomidory myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę, która po wyjściu da nam czysty sok pomidorowy bez ciasta.
Krok 5:
Obierz cebulę i tryb na 4 części. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy również na 4 części i usuwamy rdzeń. Zmiel cebulę i jabłka za pomocą maszynki do mięsa lub blendera na kleik.
Krok 6:
Wysyłamy do wygodnej i odpowiedniej wielkości patelni, w której ugotujemy nasz keczup, przecier pomidorowy i kleik jabłkowo-cebulowy. Mieszać. Umieść patelnię na umiarkowanym ogniu. Gdy tylko masa się zagotuje, dodaj sól, cukier, ocet, cynamon, goździki i mielony pieprz. Jeśli chcesz, aby ketchup był ostrzejszy, możesz również dodać papryczkę chili, wstępnie zmieloną cebulą i jabłkiem.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj keczup do pożądanej gęstości przy regularnym mieszaniu. Ten proces zajął mi dwie godziny. Wyjście okazało się 1 litr gotowego keczupu. Wlej gorący keczup do wysterylizowanych słoików o pożądanym rozmiarze i zwiń sterylizowane pokrywki. Wygodniej jest używać słoików z zakręcanymi pokrywkami o pojemności 0,5 litra spod majonezu. Obracamy gorące słoiki do góry nogami i owijamy. Niech całkowicie ostygnie.
Krok 8:
Gotowy keczup jest przechowywany w lodówce (na szybki posiłek) lub w piwnicy (na zimę). Zostawiamy trochę keczupu na próbę. Idealnie nadaje się do dań głównych, zwłaszcza mięsnych.
Zrób ten keczup w domu według bardzo prostego i udanego przepisu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zawiera szkodliwych dodatków i sztucznych wypełniaczy (zagęszczaczy, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku itp.). Taki keczup nie zaszkodzi, ale tylko solidne korzyści!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g