skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser ricotta bez pieczenia? Najpierw przygotuj bazę piasku. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź dowolne kruche ciasteczka, takie jak rocznicowe. Kup masło wysokiej jakości, naturalne, bez dodatków roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby dobrze zmiękł.
Krok 2:
Jak zrobić podstawę? Zmiel ciasteczka w blenderze na okruchy. Jeśli nie masz blendera, możesz włożyć ciasteczka do torby i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta.
Krok 3:
Dodaj kakao i miękkie masło do okruchów. Kakao jest lepsze niż naturalne, napój taki jak Nesquik nie będzie działał.
Krok 4:
Zmiel produkty rękami. Powinieneś dostać mokre okruchy.
Krok 5:
Ułóż okruchy w okrągłe kształty o średnicy równej foremkom do kremu i dobrze je ubij. Wygodnie jest to zrobić dnem szklanki. Włóż podstawę do lodówki.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź najgrubszy krem, co najmniej 33%. Jeśli deser jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj likieru. Zamiast tego możesz użyć syropu.
Krok 7:
Jak zrobić krem? Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pokrój jagody na małe kawałki i zmiksuj blenderem.
Krok 8:
W razie potrzeby przetrzyj powstały przecier przez sito, aby gotowy deser nie zawierał ziaren truskawek.
Krok 9:
W innym pojemniku ubij ricottę z cukrem pudrem, wanilią i likierem Truskawkowym.
Krok 10:
Dodaj puree truskawkowe do ricotty w porcjach po 1 łyżce, mieszając masę po każdej. Zostaw trochę puree do dekoracji.
Krok 11:
Ubij śmietanę w mocną pianę.
Krok 12:
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z ricottą.
Krok 13:
Włóż krem truskawkowy do foremek (moje są silikonowe), spłaszcz i włóż do zamrażarki na 1-2 godziny.
Krok 14:
Gdy krem się zestali, wyciągnij go z kokilek i ułóż na podstawach ciastek. Posyp deser pozostałym puree truskawkowym, udekoruj świeżymi truskawkami i miętą. Podawaj do stołu. Smacznego!
możesz zrobić deser zarówno w małych porcjach, jak i w jednej dużej formie.
okruchy ciastek można rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu i schłodzić w zamrażarce. A przed montażem Wytnij koła lub inne kształty o pożądanej średnicy i rozmiarze.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g