Sałatka Batum z Ivlev

Łatwa sałatka warzywna z niesamowitym gruzińskim dressingiem. Sałatka z pomidorów, ogórków i papryki z ziołami nie jest dla nas niczym wyjątkowym. Gruziński smak nadaje mu pikantny dressing z orzechów włoskich z kolendrą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 33 % 4 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do sałatki potrzebujemy: 200 g pomidorów cherry; 1 ogórek; 1 papryka; 3-4 gałązki pietruszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz pomidory koktajlowe, ogórki, paprykę i pietruszkę. Wszystko wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do przygotowania sosu sałatkowego z orzechów potrzebujemy: 80 ml wody; 50 g ziaren orzechów włoskich; 5 gałązek kolendry; 2 ząbki czosnku; ½ łyżeczki.chmiel-suneli; ½ łyżeczki. sól i chili na czubku noża.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i pokrój nożem na duże kawałki. Możesz całkowicie dodać czosnek z całymi goździkami. Nadal SOS okaże się jednorodny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce blendera lub kombajnu umieść kolendrę, jądra orzechów włoskich, dodaj chmiel-suneli, czosnek, sól i chili. Wlać wodę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie zmielić prawie do uzyskania gładkości za pomocą dyszy ""nóż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż sałatkę na półmisku ze zjeżdżalnią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Skrop sałatkę sosem orzechowym. I możesz podać do stołu. Smacznego!

Sałatka z pomidorów i ogórków z papryką i ziołami jest najczęstszym gościem na stole. I to nie bez powodu. W końcu ta najłatwiejsza do przygotowania sałatka jest dostępna przez cały rok.
w Gruzji sałatki z dużą ilością warzyw są wysoko cenione. Najbardziej znanym z nich jest "Tbilisi", w skład którego oprócz pomidorów, papryki, czerwonej cebuli wchodzi gotowana wołowina i fasola. Cóż, tankowanie jest trochę inne. Czasami spotykam przepis na sałatkę Batumi z Tbilisi, ale wciąż są to różne sałatki. Tbilisi jest bardziej satysfakcjonujące, a Batumi jest jak najbardziej zbliżone do naszego zwykłego pomidora i ogórka i uzupełnione dressingiem orzechowym.
a dressing w tej sałatce jest jego prawdziwą atrakcją. Sos orzechowy można dowolnie zagęścić lub podgrzać.
taki sos dobrze komponuje się nie tylko z sałatkami, ale także z wieloma innymi potrawami, na przykład z gotowaną, duszoną lub gotowaną w piekarniku białą rybą, mięsem lub drobiem.
Zwykle sosy są przygotowywane z dodatkiem oleju roślinnego, częściej oliwy z oliwek, każdy olej będzie zbędny, ponieważ orzechy włoskie zawierają już wymaganą ilość tłuszczu. Jeśli jednak nie liczysz kalorii, możesz bezpiecznie dodać oliwę, ale niewiele, dosłownie 1-2 łyżki. l.
w razie potrzeby możesz dodać posiekane orzechy włoskie do sałatki, aby wzmocnić orzechowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy