skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do sałatki potrzebujemy: 200 g pomidorów cherry; 1 ogórek; 1 papryka; 3-4 gałązki pietruszki.
Krok 2:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 4:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
W salaterce połącz pomidory koktajlowe, ogórki, paprykę i pietruszkę. Wszystko wymieszać.
Krok 7:
Do przygotowania sosu sałatkowego z orzechów potrzebujemy: 80 ml wody; 50 g ziaren orzechów włoskich; 5 gałązek kolendry; 2 ząbki czosnku; ½ łyżeczki.chmiel-suneli; ½ łyżeczki. sól i chili na czubku noża.
Krok 8:
Obierz czosnek i pokrój nożem na duże kawałki. Możesz całkowicie dodać czosnek z całymi goździkami. Nadal SOS okaże się jednorodny.
Krok 9:
W misce blendera lub kombajnu umieść kolendrę, jądra orzechów włoskich, dodaj chmiel-suneli, czosnek, sól i chili. Wlać wodę.
Krok 10:
Wszystko dokładnie zmielić prawie do uzyskania gładkości za pomocą dyszy ""nóż.
Krok 11:
Połóż sałatkę na półmisku ze zjeżdżalnią.
Krok 12:
Skrop sałatkę sosem orzechowym. I możesz podać do stołu. Smacznego!
Sałatka z pomidorów i ogórków z papryką i ziołami jest najczęstszym gościem na stole. I to nie bez powodu. W końcu ta najłatwiejsza do przygotowania sałatka jest dostępna przez cały rok.
w Gruzji sałatki z dużą ilością warzyw są wysoko cenione. Najbardziej znanym z nich jest "Tbilisi", w skład którego oprócz pomidorów, papryki, czerwonej cebuli wchodzi gotowana wołowina i fasola. Cóż, tankowanie jest trochę inne. Czasami spotykam przepis na sałatkę Batumi z Tbilisi, ale wciąż są to różne sałatki. Tbilisi jest bardziej satysfakcjonujące, a Batumi jest jak najbardziej zbliżone do naszego zwykłego pomidora i ogórka i uzupełnione dressingiem orzechowym.
a dressing w tej sałatce jest jego prawdziwą atrakcją. Sos orzechowy można dowolnie zagęścić lub podgrzać.
taki sos dobrze komponuje się nie tylko z sałatkami, ale także z wieloma innymi potrawami, na przykład z gotowaną, duszoną lub gotowaną w piekarniku białą rybą, mięsem lub drobiem.
Zwykle sosy są przygotowywane z dodatkiem oleju roślinnego, częściej oliwy z oliwek, każdy olej będzie zbędny, ponieważ orzechy włoskie zawierają już wymaganą ilość tłuszczu. Jeśli jednak nie liczysz kalorii, możesz bezpiecznie dodać oliwę, ale niewiele, dosłownie 1-2 łyżki. l.
w razie potrzeby możesz dodać posiekane orzechy włoskie do sałatki, aby wzmocnić orzechowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g