skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser ze śliwkami i orzechami włoskimi ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź suszone śliwki bez pestek, orzechy włoskie lub obierz je samodzielnie lub kup już obrane. Wybierz naturalną, tłustą, smaczną śmietanę.
Krok 2:
Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na około 30 minut. Jeśli suszone śliwki są suche i gęste, pozostaw je w wodzie na 1-2 godziny.
Krok 3:
Po upływie czasu Wrzuć suszone śliwki do durszlaka i całkowicie pozwól wodzie spłynąć. Następnie osusz go ręcznikami papierowymi. Zachowaj wodę ze śliwek, będzie potrzebna do syropu.
Krok 4:
Jądra orzecha włoskiego lekko kalcynuj na suchej patelni. Staną się bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Krok 5:
Suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi-w każdej jagodzie pół orzecha.
Krok 6:
Połącz śmietanę z cukrem pudrem i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Wlej wodę, w której moczono suszone śliwki do rondla. Wlej do niego cukier. Umieść patelnię na ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 8:
Gdy to się stanie, włóż suszone śliwki nadziewane orzechami do syropu i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Krok 9:
Na kilka minut przed końcem duszenia wlej wino do suszonych śliwek.
Krok 10:
Suszone śliwki z syropem całkowicie schłodzić.
Krok 11:
Włóż suszone śliwki do misek, polej syropem, dodaj śmietanę do deseru i udekoruj miętą. Możesz podać na stole. Smacznego!
połączenie suszonych śliwek i orzechów włoskich jest dla wielu znane, ale prosta uczta kryje w sobie inne odcienie smaku.
znany z czasów radzieckich przepis na suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi nie wygląda dokładnie tak jak ten. W klasycznej wersji owoce zwykle nie są podlewane, ale zalewane kwaśną śmietaną zmieszaną z obfitą porcją cukru lub skondensowanego mleka, aby dosłownie w nim utonęły. Tutaj kwaśna śmietana odgrywa raczej rolę sosu, a to bardzo przyjemnie wpływa na zawartość kalorii w deserze. W czasach radzieckich ten deser często zdobił noworoczne stoły i był zwykle podawany jako przekąska.
kroki 7-10 można całkowicie pominąć, jeśli danie jest przygotowywane dla dzieci. Lub po prostu nie dodawaj wina do syropu. Ponadto przygotowanie syropu można pominąć, jeśli nie ma czasu na przygotowanie tego deseru dłużej niż 10 minut. Ale z syropem deser okazuje się znacznie smaczniejszy. Próbowałem różnych wersji tego deseru. Ta opcja wydaje mi się jedną z najsmaczniejszych. Nawiasem mówiąc, tak przygotowuje się ten deser w Mołdawii.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal / 100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal / 100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g