Kalina z miodem na zimę

najbardziej użytecznym lekarstwem jest zbawienie przy złej pogodzie i chorobie. To naturalne lekarstwo na przeziębienie, w tym na kaszel, jest dobre nie tylko podczas picia herbaty, jako środek zapobiegawczy lub nadzienie do ciast, dodatek do ciastek, wypieków, deserów. Jeśli jesteś chory, filiżanka pachnącego naparu z kaliny z miodem szybko cię wyczuje. Kalina z miodem, rozrzedzająca flegmę, pomoże jej spokojniej odejść, zmiękczy błonę śluzową gardła. Pij łyżeczkę trzy razy dziennie przed posiłkami. Jeszcze lepiej, jeśli popijasz go herbatą z liśćmi kaliny, malin i truskawek. Przechowuj produkt w lodówce,ale przed przyjęciem wyjmij wymaganą ilość.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 44 g
213 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 28 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie jagód to kluczowy proces. Zwłaszcza jeśli jest to przygotowanie jagód do zbioru na zimę w tym formacie. Jagoda rośnie na gałązce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Należy go zebrać, ale najpierw dokładnie spłukać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby dżem nie fermentował, umyte jagody należy ułożyć w jednej warstwie i potrząsając płaszczyzną, na której je położysz, pozbyć się nadmiaru wilgoci. Krótko mówiąc, na jagodach nie powinno być wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy to wszystko się dzieje, przygotuj miód-dowolny, który Ci się podoba. Ale pożądane jest, aby był taki jak na zdjęciu-to znaczy, aby się wylał.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko jagody wyschną, należy je posiekać w dowolny dogodny sposób. Robiłam to w blenderze. Możesz ogólnie przetrzeć przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyślemy tę masę do rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miód do tej aromatycznej masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkiego włóż Kalinę z miodem do suchych sterylizowanych słoików i zamknij zwykłymi pokrywkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kalina okazuje się bardzo smaczna i dobrze smakuje. Tak, w tej masie pozostają kości. Jeśli ci się to nie podoba, spróbuj kilka razy zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez sito.

i więcej porad

jeśli nie lubisz goryczy, z której słynie Kalina, zalej jagody wrzącą wodą. Możesz także zamrozić jagody przed umieszczeniem ich w słoikach lub zanurzyć je w roztworze soli, a następnie dobrze spłukać, wysuszyć, a dopiero potem wymieszać z miodem.

jeśli nie masz blendera ani maszynki do mięsa, to nie jest tragedia –uzbrój się w popychacz. Na koniec podaj palcami.

możesz po zmieleniu jagód w wygodny sposób włożyć suche jagody do słoika, łącząc je z miodem. W tym celu możesz wziąć naczynia ceramiczne.

nie topić miodu, aby idealnie zmieszał się z masą jagodową, ponieważ możesz uczynić go ze zdrowego produktu szkodliwym ze względu na szkodliwe substancje uwalniane podczas ogrzewania.

usuwając jagody z gałązek, nie wyrzucaj ich ani liści & amp; ndash; wysuszyć, a następnie zaparzyć herbatę zimą, dodając przechowywaną Kalinę z miodem. Możesz ciąć gałęzie nożyczkami bezpośrednio z biegiem lat lub pozostawić je bezpośrednio w skupiskach.

pamiętaj, że kalina z miodem walczy nie tylko z przeziębieniem i kaszlem. Pomaga w innych problemach, na przykład w anemii, chorobach serca, naczyń krwionośnych itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g

Podobne przepisy