skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie jagód to kluczowy proces. Zwłaszcza jeśli jest to przygotowanie jagód do zbioru na zimę w tym formacie. Jagoda rośnie na gałązce.
Krok 2:
Należy go zebrać, ale najpierw dokładnie spłukać.
Krok 3:
Aby dżem nie fermentował, umyte jagody należy ułożyć w jednej warstwie i potrząsając płaszczyzną, na której je położysz, pozbyć się nadmiaru wilgoci. Krótko mówiąc, na jagodach nie powinno być wilgoci.
Krok 4:
Podczas gdy to wszystko się dzieje, przygotuj miód-dowolny, który Ci się podoba. Ale pożądane jest, aby był taki jak na zdjęciu-to znaczy, aby się wylał.
Krok 5:
Gdy tylko jagody wyschną, należy je posiekać w dowolny dogodny sposób. Robiłam to w blenderze. Możesz ogólnie przetrzeć przez sito.
Krok 6:
Następnie wyślemy tę masę do rondla.
Krok 7:
Dodaj miód do tej aromatycznej masy.
Krok 8:
Po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkiego włóż Kalinę z miodem do suchych sterylizowanych słoików i zamknij zwykłymi pokrywkami.
Krok 9:
Kalina okazuje się bardzo smaczna i dobrze smakuje. Tak, w tej masie pozostają kości. Jeśli ci się to nie podoba, spróbuj kilka razy zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez sito.
i więcej porad
jeśli nie lubisz goryczy, z której słynie Kalina, zalej jagody wrzącą wodą. Możesz także zamrozić jagody przed umieszczeniem ich w słoikach lub zanurzyć je w roztworze soli, a następnie dobrze spłukać, wysuszyć, a dopiero potem wymieszać z miodem.
jeśli nie masz blendera ani maszynki do mięsa, to nie jest tragedia –uzbrój się w popychacz. Na koniec podaj palcami.
możesz po zmieleniu jagód w wygodny sposób włożyć suche jagody do słoika, łącząc je z miodem. W tym celu możesz wziąć naczynia ceramiczne.
nie topić miodu, aby idealnie zmieszał się z masą jagodową, ponieważ możesz uczynić go ze zdrowego produktu szkodliwym ze względu na szkodliwe substancje uwalniane podczas ogrzewania.
usuwając jagody z gałązek, nie wyrzucaj ich ani liści & amp; ndash; wysuszyć, a następnie zaparzyć herbatę zimą, dodając przechowywaną Kalinę z miodem. Możesz ciąć gałęzie nożyczkami bezpośrednio z biegiem lat lub pozostawić je bezpośrednio w skupiskach.
pamiętaj, że kalina z miodem walczy nie tylko z przeziębieniem i kaszlem. Pomaga w innych problemach, na przykład w anemii, chorobach serca, naczyń krwionośnych itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g