skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić łososia w domu? Przygotuj jedzenie. Pokrój rybę na filety. W wypatroszonej tuszy odetnij głowę, ogon, płetwy i wytnij grzbiet. Istnieje kilka opcji cięcia filetów, które zależą od metod solenia. W celu szybkiego (lub suchego) solenia pokrój filety na paski o pożądanej długości (nie więcej niż 1 cm grubości), zanurz je w mieszance soli, cukru i pieprzu (w razie potrzeby). Podawaj te kawałki do stołu, spłukując je solą, po 15-20 minutach.
Krok 2:
Przy zwykłym soleniu można solić zarówno całą tuszę, jak i steki pokrojone w domu lub kupione w sklepie. Soliłem steki z łososia.
Krok 3:
Steki (podobnie jak tusza) należy oczyścić z łusek.
Krok 4:
Przygotuj mieszankę do solenia ryb. Weź sól i cukier.
Krok 5:
Wymieszaj te składniki, dodaj do nich zmielony czarny pieprz do smaku.
Krok 6:
Przygotuj przyprawy. W sytuacji łososia idealnym połączeniem jest liść laurowy i mieszanka groszku. Nie są w stanie radykalnie zmienić specyficznego smaku łososia, jak inne przyprawy, w tym ryby.
Krok 7:
Wyciśnij sok z cytryny. Polej nim kawałki łososia.
Krok 8:
Ułóż kawałki ryby warstwami w odpowiednim naczyniu, posyp je mieszanką soli, cukru i pieprzu, drobno posiekanymi ziołami, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Zainstaluj ucisk na górze.
Krok 9:
Po kilku godzinach stania pod uciskiem włóż naczynia z rybą do lodówki. Ryba wypuści sok, więc regularnie go obracaj.
Krok 10:
Próbka jest zwykle usuwana drugiego dnia, ale, jak pokazuje doświadczenie, niezbyt grube kawałki są gotowe następnego dnia. Smacznego!
łosoś solony i solony. Sól i cukier rozpuszcza się w litrze gorącej wody (zgodnie z przepisem), następnie dodaje się pieprz i lavrushkę, a na koniec dodaje się łyżkę octu (9%). Gotowaną solankę schładza się i wlewa do niej steki ułożone w naczyniu od tyłu do tyłu i posypane ziołami.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g