skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Marynata. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z cytryny,ziół prowansalskich, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Przygotuj pozostałe składniki. Aby przygotować sałatkę grecką z kapustą pekińską, potrzebujemy: pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, kilku liści kapusty pekińskiej, sera feta lub oliwek bez pestek.
Krok 4:
Pokrój ser w średnie kostki.
Krok 5:
Włóż ser do miski i polej marynatą.
Krok 6:
Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Pokrój pomidory w kliny.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 8:
Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ w paski.
Krok 9:
Posiekaj kapustę pekińską. Lepiej jest używać tylko zielonych liści bez białych ogonków w sałatce.
Krok 10:
W salaterce umieść kapustę pekińską, ogórki, pomidory, paprykę i czerwoną cebulę, wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Ułóż kostki marynowanego sera na wierzchu.
Krok 12:
Spuść płyn z oliwek. Dodaj do sałatki. Zalej sałatkę pozostałą marynatą z sera i podawaj. Smacznego!
najciekawsze jest to, że początkowo w samej Grecji sałatka ta nazywała się" Horiatiki " (lub Horyatiki) i jest tłumaczona z greckiego jako sałatka wiejska. "Grecki" został wykonany przez turystów, którzy bardzo go lubili w Grecji i tak go nazwali. Teraz we wszystkich tawernach turystycznych nazywa się to" Greek salad", ale jego prawdziwą nazwę można znaleźć tylko na greckim odludziu.
Sałatka grecka to banalna" rustykalna " mieszanka warzyw, takich jak ogórki, pomidory, czerwona cebula, papryka, czyli wszystko, co rośnie w greckim ogrodzie warzywnym. Ale już "grecka sałatka" ta mieszanka jest dodawana do dużych oliwek (i zawsze z kością), sera feta i oczywiście oliwy z oliwek! Plus obowiązkowa kwaskowatość w postaci sosu cytrynowego lub octu balsamicznego (lub winnego).
sałatka grecka jest zawsze podawana nierozmieszana i niesmaczna, tylko świeże pokrojone warzywa i cały kawałek sera na wierzchu.
nasza sałatka nabrała wielu zmian, ale nie pogarsza się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g