Sałatka grecka z kapustą pekińską

przygotowujemy kolejną odmianę światowej sławy sałatki. Uwielbiam tę sałatkę. Ma wszystkie składniki, które kocham, ser, oliwki, warzywa. Prawda zwykle nie dodaję czerwonej cebuli. Ale ta sałatka była przygotowywana na kebaby na urodziny syna, więc musiałem trzymać się klasycznego przepisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 29 % 4 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Marynata. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z cytryny,ziół prowansalskich, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj pozostałe składniki. Aby przygotować sałatkę grecką z kapustą pekińską, potrzebujemy: pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, kilku liści kapusty pekińskiej, sera feta lub oliwek bez pestek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ser w średnie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ser do miski i polej marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Pokrój pomidory w kliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj kapustę pekińską. Lepiej jest używać tylko zielonych liści bez białych ogonków w sałatce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W salaterce umieść kapustę pekińską, ogórki, pomidory, paprykę i czerwoną cebulę, wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż kostki marynowanego sera na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Spuść płyn z oliwek. Dodaj do sałatki. Zalej sałatkę pozostałą marynatą z sera i podawaj. Smacznego!

najciekawsze jest to, że początkowo w samej Grecji sałatka ta nazywała się" Horiatiki " (lub Horyatiki) i jest tłumaczona z greckiego jako sałatka wiejska. "Grecki" został wykonany przez turystów, którzy bardzo go lubili w Grecji i tak go nazwali. Teraz we wszystkich tawernach turystycznych nazywa się to" Greek salad", ale jego prawdziwą nazwę można znaleźć tylko na greckim odludziu.

Sałatka grecka to banalna" rustykalna " mieszanka warzyw, takich jak ogórki, pomidory, czerwona cebula, papryka, czyli wszystko, co rośnie w greckim ogrodzie warzywnym. Ale już "grecka sałatka" ta mieszanka jest dodawana do dużych oliwek (i zawsze z kością), sera feta i oczywiście oliwy z oliwek! Plus obowiązkowa kwaskowatość w postaci sosu cytrynowego lub octu balsamicznego (lub winnego).

sałatka grecka jest zawsze podawana nierozmieszana i niesmaczna, tylko świeże pokrojone warzywa i cały kawałek sera na wierzchu.

nasza sałatka nabrała wielu zmian, ale nie pogarsza się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy