skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie pasztetu nie jest trudne i łatwo się o tym przekonać...
gotuj średniej wielkości marchewki do miękkości, aby miąższ stał się miękki i łatwo przekłuty nożem, ale nie gotowany. Zajmie to średnio 20 minut-w zależności od wielkości i dojrzałości warzywa. Po zakończeniu procesu marchewki schładzamy i siekamy nożem.
gotuj jaja kurze przez 10-12 minut, aby zarówno białko, jak i żółtko były całkowicie zwinięte. Napełnij je zimną wodą, po schłodzeniu Wyczyść. Aby zapewnić niezawodność, można dodatkowo spłukać wodą, aby usunąć resztki skorupy.
obierz i umyj cebulę. Drobno posiekaj okruchy nożem lub przewiń na blenderze, aby uchronić oczy przed działaniem agresywnego soku z cebuli. Po zmieleniu masę cebuli napełnij gorącą wodą (prawie wrzącą) i pozostaw na pięć minut, aby usunąć nadmiar goryczy. Możesz dodać trochę soli, cukru i octu do wody, a następnie cebula jest również marynowana, uzyskując przyjemny smak i aromat.
Otwórz wątrobę w puszkach i spuść płyn, nie będziemy go potrzebować. Do miski blendera wysyłamy konserwy, jajka, marchewkę i zmiękczoną cebulę. Zmiel wszystkie składniki, jednocześnie mieszając w jednorodną bujną masę. Pasztet doprawiamy solą, czarnym pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. W razie potrzeby możesz urozmaicić smak, dodając Zira, imbir, paprykę chili, słodką paprykę lub inną ulubioną przyprawę. Wymieszaj prawie gotowy pasztet, aż wszystkie przyprawy i składniki zostaną równomiernie rozłożone.
podawaj delikatny, przewiewny pasztet z wątroby dorsza na grzankach z suszonego chleba żytniego. Możesz ozdobić kanapki świeżymi ziołami koperkowymi i plasterkiem świeżego ogórka lub udekorować plasterkiem cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g