Nalewka z korzenia Kalgan na bimber

zrównoważony napój wykonany z naturalnych produktów. Ta prawdziwie ludowa nalewka na bimber z przyjemną nutą miodu ma niesamowity aromat i cierpki smak. Niezastąpiony jako aperitif.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
291 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tę nalewkę, potrzebujesz: korzenia Kalgana, lukrecji, miodu, ziaren kawy i bimbru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej suszone kłącza Kalgan do czystego, suchego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj łyżeczkę posiekanej suchej lukrecji(inaczej nazywa się ją lukrecją).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadszedł czas, aby dodać całe ziarna kawy. Nie trzeba ich mielić, i tak doskonale nadają nalewce cały swój aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj łyżeczkę płynnego miodu do pojemnika. Jeśli masz kandyzowany miód, musisz go najpierw stopić w łaźni wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ostatni krok: zalej powstałą suchą mieszankę bimbrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj przyszłą nalewkę i zamknij pojemnik pokrywką lub papierową serwetką. Pozostaw nalewkę do dojrzewania przez co najmniej siedem dni, a najlepiej dziesięć lub więcej dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak powinna wyglądać Kalganovka trzeciego dnia nalegania. Codziennie dokładnie mieszaj zawartość, aby lepiej wymieszać wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem nalewki należy odcedzić. Aby to zrobić, weź sitko i cztery waciki kosmetyczne. Rozłóż waciki Na spodzie. Umieść sitko na lejku. I odcedź nalewkę do butelki lub karafki, w której planujesz przechowywać napój.

Kalganovka (lub kelganovka) jest przygotowywana na bazie nie tylko suchych, ale także świeżych korzeni tak wieloletniej rośliny zielnej jak pięciornik wyprostowany. To Kalgan.
Kalgan jest szeroko rozpowszechniony w Rosji.
dlatego jeśli chcesz zdobyć świeży korzeń tej rośliny, bądź bardzo ostrożny i ostrożny, ponieważ Kalgan wygląda bardzo jak jaskier. A jaskier z kolei jest niezwykle trujący!
główna różnica między tymi roślinami polega na tym, że kalgan ma cztery płatki, podczas gdy jaskier ma pięć.
Plus liście Kalgan wyglądają jak liście konopi. Ale nawet znając te charakterystyczne cechy, Łatwo jest pomylić się z wyborem.
więc wolę nie ryzykować i po prostu kupuję kalgan w najbliższej aptece.
kalganovku przechowuj w lodówce lub innym chłodnym, ciemnym miejscu.
i pamiętaj: nadmierne picie ma negatywny wpływ na zdrowie. Wszystko powinno być z umiarem. Miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy