skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z awokado i łososia? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki. Wybierz pomidory mocne, nie wodniste, najlepiej sezonowe. Awokado powinno być świeże, nie przesadzone i niedojrzałe. Łosoś lekko solony, preferuj ryby domowe, jeśli kupujesz w sklepie, wybierz zaufanego producenta, sklep i sprawdź daty ważności. Możesz wziąć dowolne liście sałaty, możesz pokroić rukolę w sałatkę.
Krok 2:
Weź głęboką miskę sałatkową. Umyj i osusz awokado. Pokrój owoce na dwie części. Jeśli awokado jest Dojrzałe, łatwo będzie oddzielić miąższ od skóry. Usuń nasiona. Pokrój miąższ awokado w małe kostki i włóż do salaterki. Aby miąższ nie ciemniał, możesz skropić go sokiem z cytryny, ale sałatka jest przygotowywana bardzo szybko.
Krok 3:
Oddziel solony filet z łososia od skórki. Usuń duże i małe kości. Pokrój rybę w małe kostki i włóż do salaterki.
Krok 4:
Opłucz wybrane liście sałaty pod bieżącą zimną wodą i osusz. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 5:
Opłucz świeży pomidor i osusz. Podobnie jak awokado i ryby, pokrój pomidora w drobną kostkę.
Krok 6:
Do sosu sałatkowego możesz wziąć oliwę z oliwek - wtedy otrzymasz zdrową sałatkę dietetyczną. Ale postanowiłem poeksperymentować i dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Dopraw sałatkę, dodaj sól, czarny pieprz do smaku i wymieszaj. Weź talerz, na którym podasz sałatkę. Połóż na nim pierścień do serwowania i włóż do niego gotową sałatkę.
Krok 7:
Opłucz liście rukoli pod bieżącą zimną wodą i osusz. Udekoruj sałatkę świeżymi liśćmi rukoli i natychmiast podawaj sałatkę.
Krok 8:
Taka sałatka może działać jako niezależne danie dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. A także stać się jedną z przekąsek na obiad, dotrzymać Towarzystwa potrawami z ziemniaków, zbóż.
sałatka jest bardzo lekka, zarówno pod względem przygotowania, jak i smaku. Gospodynie domowe pokochają jego zrównoważony skład i harmonijny smak. Moim zdaniem jedyną rzeczą, która może zniechęcić tę sałatkę, jest niechęć do rukoli.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g