dżem cytrynowy przez maszynę do mięsa

słodko-kwaśna uczta poprawi nastrój! Gęsty dżem cytrynowy ze skórą to zdrowy przysmak o jasnym smaku. Z maszynką do mięsa gotuje się dość szybko i bez większych problemów, wygląda apetycznie, ale smak jest nie do pochwały!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
215 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem cytrynowy? Przygotuj niezbędne składniki. Cytryny weź gruboskórne. Należy je najpierw dobrze umyć pod strumieniem ciepłej wody i przetrzeć skórkę twardą stroną gąbki. W ten sposób usuniemy więcej zanieczyszczeń i wosk owocowy, który często pokrywa owoce, aby przedłużyć ich trwałość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytryny na kliny i usuń widoczne pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel owoce za pomocą szlifierki do mięsa z rusztem z drobnymi otworami. Proponuję zebrać masę cytrynową natychmiast w rondlu lub rondlu, w którym planuje się ugotować dżem. Zamiast maszynki do mięsa możesz oczywiście użyć blendera. Ale bardziej podoba mi się maszynka do mięsa, ponieważ to ona zapewnia tę samą frakcję dżemu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciepłą, przefiltrowaną wodę do cytryn i sprawdź puree pod kątem pestek. Pamiętaj, aby je usunąć. Jeśli kości lub ich części dostaną się do dżemu, będzie gorzki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj granulowany cukier. Zasadniczo cukier można zastąpić dowolnym substytutem cukru odpornym na obróbkę cieplną, którego smak ci się podoba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj przyszły dżem i pozostaw na co najmniej 1 godzinę. w temperaturze pokojowej, przykrywając patelnię pokrywką. W tym czasie skórka cytryny zostanie nasycona cukrem i stanie się bardziej miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj puree. Gotuj dżem pod zamkniętą pokrywką przez 30-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Zwykle to robię. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów. Woda powinna się zagotować. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skup się na zmianie koloru i gęstości: dżem powinien nie trwać długo, ale pewnie trzymać rowek z dala od łopatki. Ponadto należy pamiętać, że dżem nadal gęstnieje po ostygnięciu. Dlatego zalecam usunięcie dżemu z ognia, gdy tylko zmieni kolor. Ostudzić i ocenić konsystencję. Jeśli to konieczne, dżem można nadal gotować. Zgodnie z tym schematem na pewno nie dostaniesz karmelu cytrynowego, który twardnieje w słoiku jak beton :)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W słoikach wkładamy tylko gorący dżem! Więc jeśli go schłodziłeś, pamiętaj, aby ponownie zagotować! Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć dnem do góry i zawiń w ciepły ręcznik. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć, a następnie włóż do spiżarni do przechowywania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Częstowanie się tak słodko-kwaśnym dżemem to przyjemność! Skórki cytrynowe są miękkie, ale sprężyste i przyjemne do żucia. Konsystencja skórki w gotowym dżemie przypomina mi marmoladę.

z podanych składników dostałem 2 słoiki dżemu: 0,2 l. i 0,18 l.

smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy