skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot ze śliwek na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odpowiednia jest śliwka węgierska lub po prostu śliwka. Taka śliwka doskonale zachowuje swój kształt, a jej miąższ doskonale oddziela się od nasion. Mam zwykły biały cukier, ale całkiem odpowiedni jest również cukier kokosowy lub trzcinowy - te rodzaje cukru nadadzą gotowemu kompotowi odpowiednio kokosowy i karmelowy smak i aromat.
Krok 2:
Umyj śliwki, w razie potrzeby usuń liście i gałązki. Pokrój śliwki na połówki i usuń pestki.
Krok 3:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez 10 minut.
Krok 4:
Napełnij słoik około jednej trzeciej połówkami śliwek.
Krok 5:
W osobnej misce zagotuj wodę i wlej do słoika.
Krok 6:
Przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Spuść wodę z powrotem i podpal.
Krok 7:
Dodaj cukier i zagotuj syrop. Miłośnicy pikantnych kompotów mogą również dodać do syropu pewne aromaty: cukier waniliowy, cynamon , goździki-wystarczy szczypta tych przypraw!
Krok 8:
Wlej wrzący syrop do słoika i szczelnie przykryj pokrywką lub zwiń.
Krok 9:
Odwróć puszkę kompotu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g