skład / składniki
metoda gotowania
pomidory obrać, po zalaniu wrzącą wodą, puree.
cebulę drobno posiekać podsmażyć z olejem na patelni, posypać chmielami suneli, dodać posiekaną ostrą paprykę bez nasion i smażyć wszystko na lekko złoty kolor.
gotuj śliwki przez dziesięć minut, przetrzyj przez sito.
orzechy smażyć na suchej patelni przez około dziesięć minut, posiekać.
wymieszaj pomidory, cebulę, śliwki i gotuj na małym ogniu. Czas gotowania zależy od soczystości pomidorów, masa powinna gotować się prawie dwukrotnie.
po około godzinie gotowania dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, ryż do pomidorów (opcjonalnie).
po kolejnych 20 minutach, czosnek i posiekane zioła, orzechy przeszły przez prasę. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, dodaj ocet.
rozłóż na gorąco w wysterylizowanych słoikach i zwiń z gotowanymi pokrywkami. Odwróć, zawiń, aż ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g