skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj dojrzałe i soczyste letnie pomidory pod bieżącą wodą i wykonaj prostopadłe nacięcie na skórze. Zalej pomidory wrzącą wodą i usuń z nich skórkę.
Krok 2:
Pokrój pomidory na duże kawałki i przenieś do grubościennych naczyń. Mam glinianą patelnię. Na średnim ogniu gotuj pomidory we własnym soku, od czasu do czasu mieszając. Czas może się różnić, Zajęło mi to pół godziny.
Krok 3:
Dodaj cebulę zmiażdżoną na puree w blenderze. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 4:
Umyj śliwki pod bieżącą wodą i uwolnij je od pestek, sprawdź, czy nie ma szkodników. Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel śliwki na puree. Mam żółtą śliwkę, ale zarówno niebieska, jak i czerwona będą tutaj równie idealne.
Krok 5:
Przecier śliwkowy przelej na patelnię. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 6:
Aby uzyskać aromat i smak, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Na minimalnym ogniu gotuj sos, aż zgęstnieje. Zajęło mi to około 10 minut. Sos będzie się rozpryskiwał. Ale nie można go przykryć pokrywką: musimy odparować ciecz i nie gromadzić jej w środku. Możesz przykryć patelnię specjalną siatkową osłoną przed rozpryskami.
Krok 7:
Ale nie mam takiego, więc po prostu przykryłem patelnię metalowym durszlakiem. Dzięki temu lifkakowi para wychodzi w ten sam sposób, a spray pozostaje w środku :)
Krok 8:
Gdy cebula się zagotuje, wrzuć sos do metalowego durszlaka i przetrzyj łyżką, usuwając przyprawy.
Krok 9:
Im dokładniej wytrzyj keczup, tym więcej się skończy. Zostało mi tylko 1 łyżka.ciasto. Trzeba go wyrzucić.
Krok 10:
Teraz nasz keczup jest jednorodny. Umieść go z powrotem na patelni na minimalnym ogniu, dodaj sól i dodaj cukier. Zrób to partiami, mieszając i smakując, aby nie przesadzić. Pozostaje tylko, mieszając, doprowadzić keczup do pożądanej gęstości przez kilka minut.
Krok 11:
Gdy konsystencja keczupu będzie dla ciebie w pełni satysfakcjonująca, zdejmij go z ognia i dodaj ocet.
Krok 12:
Wymieszaj i butelkuj keczup.
Krok 13:
Zamknij pokrywkami, odwróć i zawiń, aż ostygnie.
szczególnie podobał mi się ten keczup w duecie ze stekami wołowymi. Sos jest aromatyczny i gęsty i wyraźnie wyczuwa owocowe nuty. Ale mój dom nigdy nie zgadł, który owoc daje tak interesującą kombinację.
z podanej ilości składników wyszła mi tylko jedna butelka ketchupu o pojemności 300 ml. tym cenniejsza okazała się dla nas :)
przechowuj keczup w lodówce.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, dodaj przyprawy, koncentrując się na swoim guście!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g