skład / składniki
metoda gotowania
każdy z nas je arbuzy późnym latem i wczesną jesienią, ale niewiele osób przychodzi na myśl, że do jedzenia można użyć nie tylko soczystej czerwonej części tej jagody. Prawie każdy z nas wyrzuca skórki arbuza, a tymczasem istnieje kulinarny przepis na dżem ze skórki arbuza, o którym opowiem teraz. Zaczynamy więc od obierania skórki arbuza z górnej zielonej skórki w paski i oddzielania czerwonego miąższu od białej skórki. Teraz pokrój białe skórki na kawałki o długości około 2-3 centymetrów. Następnie napełnij Skórki przegotowaną, lekko schłodzoną wodą i gotuj przez 5-7 minut. Po tym czasie zrzucamy skórki na sito i schładzamy je. Teraz wlej granulowany cukier wodą i zagotuj, nie zapominając o mieszaniu. Gdy granulowany cukier całkowicie się rozpuści, dodaj sok z cytryny i skórkę do zawiesiny. Następnie przenosimy kawałki skórki arbuza do naszego syropu i gotujemy przez 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia na około 3 godziny. Następnie powtarzamy te same czynności po raz drugi. Po raz trzeci kładziemy dżem na minimalnym płomieniu i gotujemy, aż będzie całkowicie ugotowany, to znaczy, gdy skórki staną się przezroczyste. Po ugotowaniu dżemu przenosimy je do sterylizowanych słoików i zamykamy pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórki arbuza - 18 kcal/100g