skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z derenia z kością na zimę? Składnik
Krok 2:
Spłucz Dereń
Krok 3:
Posortuj jagody
Krok 4:
Zrób syrop
Krok 5:
Nakłuć jagody
Krok 6:
Zagotuj syrop
Krok 7:
Zasypiaj Dereń
Krok 8:
Złap jagody
Krok 9:
Zagotuj syrop
Krok 10:
Włóż jagody
Krok 11:
Tak samo po raz 3
Krok 12:
Gotować
Krok 13:
Sprawdzanie kropli
Krok 14:
Wlać do słoików
Krok 15:
Zakorkować
Krok 16:
jagoda jest piękna i delikatna, ale na równi ze wszystkimi, wymagająca przygotowania. Dlatego myjemy, sortujemy i nakłuwamy każdą jagodę drewnianą wykałaczką. Stosujemy gotowanie wieloetapowe, więc bądź cierpliwy.
z definicji dżem to owoce gotowane w syropie. Nasz syrop jest warzony tylko z białego granulowanego cukru, inne odmiany nie są odpowiednie. Wlej Dereń do gorącego syropu i pozostaw na jeden dzień do impregnacji. Łapiemy jagody, ponownie gotujemy syrop cukrowy przez 15 minut i ponownie zanurzamy jagody na jeden dzień. Trzeci dzień to wynik, w końcu gotujemy jagody w syropie, aż będą ugotowane i odetchniemy z ulgą. Dżem jest gotowy.
puszki do pakowania muszą być suche, w końcu nie chcemy smaku pleśni.
gorący dżem jest zamykany i Odwracany.
zafunduj sobie słodycze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g