skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, pierwszą rzeczą jest marynowanie cebuli. Aby to zrobić, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój go i włóż do małej miski. Zalej octem i odstaw na 10 minut. Następnie spuść ocet i opłucz cebulę pod bieżącą wodą. W tym czasie gorycz zniknie z cebuli i stanie się smaczniejsza.
Krok 2:
Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź, zalej zimną. Obierz schłodzone jajka ze skorupy. Usuń skórkę z jabłka.
Krok 3:
W małej salaterce zetrzyj na grubej tarce jajka na twardo. Posmaruj warstwę majonezem i posyp marynowaną cebulą.
Krok 4:
Ułóż jabłko starte na grubej tarce w następnej warstwie. Posmaruj go również niewielką warstwą majonezu.
Krok 5:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i ułóż ostatnią warstwę sałatki. Włóż gotową sałatkę do lodówki, aby ostygła i trochę nasączona. Podczas serwowania udekoruj sałatkę ziołami. Smacznego!
ta sałatka wygląda dobrze, gdy jest przygotowywana w formie łuszczącej się. Jeśli zrobisz to po prostu mieszając składniki, nie będzie jasne, z czego jest przygotowany, ponieważ zamieni się w jednorodną masę.
a w postaci łuszczącej się można go przygotować zarówno w osobnej salaterce, jak i w porcji. W tej formie warstwy są dobrze nasycone majonezem.
do podania możesz udekorować sałatkę liśćmi świeżej pietruszki lub posypać posiekaną zieloną cebulą.
jedna z najbardziej udanych kombinacji potraw w sałatkach. Co więcej, Lubię cebulę w postaci marynowanej. Aby usunąć gorycz, można ją po prostu trzymać we wrzącej wodzie. Ale marynowanie w occie nadaje smakowi cebuli, odpowiednio i smakowi sałatki, nutę pikanterii. Jest to doskonale widoczne w połączeniu z jabłkiem.
ser i jajka doskonale podkreślają połączenie jabłkowo-cebulowe.
nawiasem mówiąc, ta sałatka jest spożywana bardzo szybko. Dlatego możesz natychmiast ugotować podwójną porcję.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g