skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cienko pokrój boczek wieprzowy. Tym razem wziąłem boczek, wybrałem z najmniejszą ilością tłuszczu. Również do tej zupy czasami używam szyi wieprzowej.
Krok 2:
Obierz cebulę, przekrój na pół i posiekaj w półpierścienie.
Krok 3:
Pokrój kimchi w dużą kostkę. Zwykle do przygotowywania zup i drugich dań używa się sfermentowanego kimchi, które było w lodówce dłużej niż 2 tygodnie (takie kimchi można znaleźć w sklepach). Uwielbiam świeże kimchi, które po ugotowaniu fermentowało przez tydzień, więc jeśli sam przygotowywałeś kimchi, wybierz, kiedy przygotujesz z niego potrawy według własnych upodobań :)
Krok 4:
Tofu pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Na patelni układamy przygotowane składniki warstwami. Najpierw rozłóż pokrojone kimchi.
Krok 6:
Następnie wlej solankę z kimchi.
Krok 7:
Rozłóż cebulę na wierzchu.
Krok 8:
I dodaj nasz cienko pokrojony boczek wieprzowy.
Krok 9:
Dodaj 2 łyżeczki cukru.
Krok 10:
I 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki.
Krok 11:
Dodaj 1 łyżeczkę pasty pieprzowej & quot; Gochujang & quot;. Taką pastę można znaleźć w sklepach z żywnością azjatycką i koreańską. Z danej ilości mielonej czerwonej papryki i pasty pieprzowej wychodzi zupa o średniej ostrości. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, dodaj więcej pasty pieprzowej lub czerwonej papryki.
Krok 12:
Dodaj 1,5 łyżeczki oleju sezamowego.
Krok 13:
Wlej wodę. Nie mieszaj!
Krok 14:
Umieść patelnię na średnim ogniu i przykryj pokrywką. Gotuj przez 10 minut.
Krok 15:
Po 10 minutach zdejmij pokrywkę i dobrze wymieszaj naszą zupę.
Krok 16:
Następnie dodaj pokrojone tofu na wierzch, aby bulion trochę go przykrył.
Krok 17:
Ponownie zamknij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 18:
Gotową zupę można posypać zieloną cebulą. Polecam podawać tę zupę z ryżem odmiany & quot; jaśmin & quot;, jest aromatyczna i dobrze komponuje się z potrawami azjatyckimi, również ryż "gasi" pikantność z zupy. Gotuj ryż bez dodatku soli.
Kimchi Tige - jedno z najsmaczniejszych dań koreańskich (jak na mój gust:))
jeśli lubisz koreańską kuchnię i pikantne potrawy, ten przepis jest właśnie dla ciebie :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g