Kimchi Tige-pikantna koreańska zupa z wieprzowiną i kimchi

prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna koreańska zupa. Popularną pikantną koreańską zupą wieprzową i kimchi jest Kimchi Tige. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Idealne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej i pikantnych potraw.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 30 % 3 g
56 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cienko pokrój boczek wieprzowy. Tym razem wziąłem boczek, wybrałem z najmniejszą ilością tłuszczu. Również do tej zupy czasami używam szyi wieprzowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, przekrój na pół i posiekaj w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kimchi w dużą kostkę. Zwykle do przygotowywania zup i drugich dań używa się sfermentowanego kimchi, które było w lodówce dłużej niż 2 tygodnie (takie kimchi można znaleźć w sklepach). Uwielbiam świeże kimchi, które po ugotowaniu fermentowało przez tydzień, więc jeśli sam przygotowywałeś kimchi, wybierz, kiedy przygotujesz z niego potrawy według własnych upodobań :)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tofu pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni układamy przygotowane składniki warstwami. Najpierw rozłóż pokrojone kimchi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej solankę z kimchi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż cebulę na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dodaj nasz cienko pokrojony boczek wieprzowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 2 łyżeczki cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj 1 łyżeczkę pasty pieprzowej & quot; Gochujang & quot;. Taką pastę można znaleźć w sklepach z żywnością azjatycką i koreańską. Z danej ilości mielonej czerwonej papryki i pasty pieprzowej wychodzi zupa o średniej ostrości. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, dodaj więcej pasty pieprzowej lub czerwonej papryki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj 1,5 łyżeczki oleju sezamowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wodę. Nie mieszaj!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i przykryj pokrywką. Gotuj przez 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po 10 minutach zdejmij pokrywkę i dobrze wymieszaj naszą zupę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie dodaj pokrojone tofu na wierzch, aby bulion trochę go przykrył.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ponownie zamknij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotową zupę można posypać zieloną cebulą. Polecam podawać tę zupę z ryżem odmiany & quot; jaśmin & quot;, jest aromatyczna i dobrze komponuje się z potrawami azjatyckimi, również ryż "gasi" pikantność z zupy. Gotuj ryż bez dodatku soli.

Kimchi Tige - jedno z najsmaczniejszych dań koreańskich (jak na mój gust:))

jeśli lubisz koreańską kuchnię i pikantne potrawy, ten przepis jest właśnie dla ciebie :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy