pomidory nadziewane czosnkiem i jajkiem

szybko, prosto, ze zwykłych produktów, na świąteczny stół! Pomidory nadziewane serem, czosnkiem i jajkiem są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także bardzo szybkie — wszystko zajmie nie więcej niż 20 minut. Rezultatem jest pyszna, świeża, apetyczna przekąska, która ozdobi każdy stół!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 18 % 4 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory nadziewane serem, czosnkiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Spróbuj wybrać pomidory tej samej wielkości, lepiej, jeśli są średniej wielkości. Ser topiony powinien być dobrej jakości, zrobiony z naturalnego sera. Przed rozpoczęciem gotowania radzę umieścić go w zamrażarce na 15 minut, aby łatwiej było zetrzeć ser. Możesz wziąć dowolny majonez według własnego gustu, a także możesz go przygotować samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj jajko. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Ugotowane schłodzone jajko obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzony ser zetrzyj również na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż starty jajka i ser do miski. Obierz ząbki czosnku i przełóż przez prasę do mieszanki jajeczno-serowej. Dostosuj ilość czosnku do swojego gustu, możesz włożyć mniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez i dobrze wymieszaj potrawy, aż będą gładkie. Spróbuj, możesz dodać sól i pieprz do smaku. Nie zrobiłem tego, w moich odczuciach wystarczyło słoność sera i majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz pomidory. Przetnij je wzdłuż na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą łyżki i noża delikatnie zeskrob wnętrze pomidor wraz z nasionami. Może być stosowany do przygotowywania innych potraw, na przykład do smażenia zupy. Radzę zamrozić tę miazgę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij połówki pomidora powstałą mieszanką sera, jajek i czosnku. Umieść nadzienie łyżką, tworząc małą zjeżdżalnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadziewane pomidory wstaw do lodówki na 10 minut. Podczas serwowania udekoruj każdą połówkę ziołami. smacznego!

Bardzo dobra przekąska! Wcześniej gotowałem taki, ale tylko z serem i czosnkiem. Z jajkiem okazało się delikatniejsze.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy