Sałatka z brokułami z pomidorami i serem

jasne i proste, na dni powszednie i święta, w pośpiechu! Sałatka z brokułami, pomidorami i serem dzięki czerwonym i żółtym wiśniom okazuje się wielokolorowa i piękna. Nie ma nic do powiedzenia na temat smaku: fani potraw z naturalnych produktów bardzo go pokochają!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 24 % 4 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jasną sałatkę z brokułami z pomidorami i serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć brokułów świeżych lub mrożonych. Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi gęstymi dojrzałymi pomidorami. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku, na przykład mieszanki ziół prowansalskich lub włoskich. Nasiona mogą być solone lub niesolone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Brokuły opłucz, podziel na różyczki. Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj kapustę we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie miękka, około 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kwiatostanów i stopnia nagrzania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj wszystkie składniki do dressingu. Ser można zastąpić dowolnym miękkim serem: fetą, Sirtaki, Adyghe, twarogiem, śmietaną topioną itp. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim bez dodatków. Zawartość tłuszczu w śmietanie nie ma znaczenia. Mam 15%.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ser zetrzyj na średniej lub drobnej tarce lub pokrusz rękami, jeśli pozwala na to konsystencja sera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz śmietanę, ser i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na półmisku ułóż gotowaną kapustę brokułową i pomidory koktajlowe. W razie potrzeby posolić sałatkę. Ale ponieważ mój ser jest dość słony i wziąłem też słone nasiona, nie musiałem dodatkowo solić sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sałatkę sosem śmietanowo-serowym i posyp pestkami słonecznika. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy