skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw sterylizujemy słoiki. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,7 L - 8 minut, 1l - 15 minut, 2L - 20, 3L-25 minut.
Krok 2:
Oczywiście w przypadku przepisu lepiej jest wziąć świeże jagody i przygotować je w sezonie zbiorów, ale można je również przygotować z mrożonych jagód. Mam zamrożoną.
Krok 3:
Nie ma potrzeby rozmrażania mrożonych jagód, wystarczy spłukać pod chłodną wodą. Ale świeże należy dokładnie posortować, usunąć uszkodzone, a następnie dokładnie spłukać. Pozwól wodzie spłynąć, dodatkowo nie wysycham.
Krok 4:
Wlej przygotowaną jagodę do blendera, dodaj część cukru i posiekaj. Możesz zmielić w dowolny dogodny sposób / przez maszynkę do mięsa, blender zanurzeniowy lub stacjonarny, może po prostu sufit z drewnianym, porcelanowym, marmurowym tłuczkiem, tłuczkiem/.
Krok 5:
Cukier dodaj w kilku etapach, jagody wypuszczą sok, a cukier łatwiej się rozpuści. Przewijaj puree, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Gotowe puree jest całkowicie jednorodne. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie wlej do małych wysterylizowanych słoików i przekręć. Natychmiast wyjmij i przechowuj w lodówce. Możesz wlać do torebek lub małych butelek po jogurcie i zamrozić. Jeśli przechowujesz w piwnicy, weź cukier 1:1
jagody są bogate w przydatne składniki, które warunkują ich właściwości lecznicze. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują garbniki, kwas askorbinowy, karoten, kwasy pochodzenia organicznego i duża zawartość witamin z grupy B.
na terytorium naszego kraju jagody można znaleźć w lasach iglastych lub mieszanych w pobliżu bagien. Jagoda dzieli się na dwa gatunki: dziki i ogrodowy i oba zasługują na uwagę.
jagody puree z cukrem nie są poddawane obróbce cieplnej, całkowicie zachowują zalety i smak świeżych jagód.
można go podawać z herbatą jako dżem, stosować jako składnik wypieków, przygotowywać koktajle, galaretki, dodawać do twarogu..
Gorąco polecam wypróbowanie takiego przedmiotu !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g