jagody puree z cukrem na zimę

jagoda z tą metodą zbioru zachowa maksymalne wykorzystanie. W końcu pozostaje surowy, cukier działa jako środek konserwujący. Zwykle przyjmuje się go w stosunku 1: 1, ale wkładam o połowę mniej, jagody są już słodkie, ale nie odbija się to na przechowywaniu, jest dobre. Gotowanie jest bardzo proste, a opcji aplikacji jest wiele.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 41 g
162 kcal
IG: 18 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw sterylizujemy słoiki. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,7 L - 8 minut, 1l - 15 minut, 2L - 20, 3L-25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczywiście w przypadku przepisu lepiej jest wziąć świeże jagody i przygotować je w sezonie zbiorów, ale można je również przygotować z mrożonych jagód. Mam zamrożoną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie ma potrzeby rozmrażania mrożonych jagód, wystarczy spłukać pod chłodną wodą. Ale świeże należy dokładnie posortować, usunąć uszkodzone, a następnie dokładnie spłukać. Pozwól wodzie spłynąć, dodatkowo nie wysycham.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przygotowaną jagodę do blendera, dodaj część cukru i posiekaj. Możesz zmielić w dowolny dogodny sposób / przez maszynkę do mięsa, blender zanurzeniowy lub stacjonarny, może po prostu sufit z drewnianym, porcelanowym, marmurowym tłuczkiem, tłuczkiem/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier dodaj w kilku etapach, jagody wypuszczą sok, a cukier łatwiej się rozpuści. Przewijaj puree, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe puree jest całkowicie jednorodne. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie wlej do małych wysterylizowanych słoików i przekręć. Natychmiast wyjmij i przechowuj w lodówce. Możesz wlać do torebek lub małych butelek po jogurcie i zamrozić. Jeśli przechowujesz w piwnicy, weź cukier 1:1

jagody są bogate w przydatne składniki, które warunkują ich właściwości lecznicze. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują garbniki, kwas askorbinowy, karoten, kwasy pochodzenia organicznego i duża zawartość witamin z grupy B.

na terytorium naszego kraju jagody można znaleźć w lasach iglastych lub mieszanych w pobliżu bagien. Jagoda dzieli się na dwa gatunki: dziki i ogrodowy i oba zasługują na uwagę.

jagody puree z cukrem nie są poddawane obróbce cieplnej, całkowicie zachowują zalety i smak świeżych jagód.

można go podawać z herbatą jako dżem, stosować jako składnik wypieków, przygotowywać koktajle, galaretki, dodawać do twarogu..

Gorąco polecam wypróbowanie takiego przedmiotu !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy