vinaigrette bez kapusty z wierzchołkami i grzybami

pyszna i zdrowa wersja winegret. Ciekawe rozwiązanie na sałatkę! Szybki, prosty, pomocny. Postanowiłem urozmaicić zwykły winegret i zrobiłem winegret bez kapusty.
S.N.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
85 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1.Gotuj buraki, marchewki, ziemniaki.
2.Ostudzić i wyczyścić .
3.Obierz jabłko i pokrój w małe kostki.
4.Umyj wierzchołki buraków i pokrój w wstążki
po 1 cm.
5.Ogórek i przekrój na pół i cienko pokrój.
6.Pokrój grzyby na plasterki.
7.Pozostałe warzywa pokroić w kostkę.
8.Sól i dopraw olejem słonecznikowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy