dżem z wiciokrzewu i porzeczki

piękne połączenie aromatów i smaków jagód! Dżem z wiciokrzewu i porzeczki jest pyszny, zdrowy, słodki i aromatyczny. Jagody doskonale komponują się ze sobą w smaku, a dżem okazuje się dość niezwykły. Taki dżem jest idealny jako nadzienie do ciast lub bułek, ciastek. Możesz podać dżem jako samodzielną ucztę na herbatę.
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 64 g
252 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 19 h 30 min

pierwszą rzeczą do zrobienia podczas robienia dżemu jest posortowanie porzeczek i wiciokrzewu. Do dżemu warto brać tylko dojrzałe, ale twarde i całe owoce. Do smaku wiciokrzew i czarna porzeczka są idealnie i harmonijnie połączone, ale zwykle dojrzewają w różnych momentach. Dlatego wiciokrzew będzie musiał zostać zamrożony. Nie musisz rozmrażać jagód z wyprzedzeniem, po prostu wyjmij je z zamrażarki tuż przed rozpoczęciem gotowania. Przenieś wiciokrzew do dużej emaliowanej patelni. Można również użyć naczyń ze stali nierdzewnej.

myję porzeczki w durszlaku, czekamy, aż woda spłynie. Po dodaniu jagód do garnka do wiciokrzewu. Zasypiamy wiciokrzew i porzeczki określoną ilością granulowanego cukru, przykrywamy pokrywką i pozwalamy jagodom stać w ten sposób przez noc (8-10 godzin). Jeśli to możliwe, delikatnie wymieszaj mieszankę jagodową drewnianą szpatułką kilka razy, ale jest to opcjonalne. W nocy jagody dadzą dużo soku.

rano stawiamy rondel z przyszłym dżemem na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy masę jagodową do wrzenia. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj dżem przez 5 minut. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać dżemu.

zdejmij patelnię z ognia, pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć, odstaw na 8 godzin. Po ponownym ustawieniu rondla na średnim ogniu, zagotuj, a następnie na minimalnym ogniu, mieszając, gotuj dżem przez 5 minut.

przygotuj sterylne słoiki i pokrywki. Lepiej wziąć małe puszki. Gotowy dżem gotuje się lekko, partiami, wkłada do szklanych słoików, szczelnie zamyka sterylnymi pokrywkami. Odwróć dżem do góry nogami, przykryj kocem, pozostaw na jeden dzień, aby powoli ostygł.

gdy minie ten czas, dżem można przenieść na stały czas przechowywania.

dżem jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy