Zupa z kurczakiem i gwiazdkami

lekki i sycący, aromatyczny i niesamowicie pyszny. Ale taki prosty i bezpretensjonalny, znany każdemu od dzieciństwa. W końcu to dzieci najchętniej jedzą taką zupę-z gwiazdkami. Może to być nie tylko kurczak, ale także mleko, warzywa. I oczywiście domowej zupy nie można porównać z letnią zupą z saszetek, z wyglądu-tak, te same gwiazdki, ale korzyści i sytość są zupełnie inne, a kalorii jest mało.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 18-24 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 25 % 3 g
72 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób bulion. W zimnej wodzie wkładamy umytego kurczaka / skórkę można usunąć według własnego uznania/. Dodaj 1/2 cebuli, 1/4 marchewki, łodygi zieleni. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie zrób obieranie i krojenie warzyw. Trę marchewki na koreańskiej tarce, ale można je pokroić w zwykłe duże lub w paski. Papryka jest również w paski. Ziemniaki, jak ci się podoba, kroję średnią kostką. Cebula i zioła-drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pianę z gotowanego bulionu, zmniejsz ciepło, dodaj trochę soli i gotuj, aż kurczak będzie ugotowany, to 25-30 minut. Gotuj pod pokrywką lub lekko otwierając. Wyreguluj ogrzewanie, aby bulion się nie rozpryskiwał, ale pewnie bulgotał.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie smażenia. Wlej olej na dobrze rozgrzaną patelnię, podgrzej i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj marchewki, wymieszaj i wrzuć pieprz. Wlać 2-3 łyżki.l. bulion, przykryć i odstawić na 1-2 minuty, a następnie wyjąć z pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z bulionu wyjmij w pełni ugotowanego kurczaka. Ostudź, zdejmij skórę i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na małe kawałki / na jeden kęs/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź bulion i wróć do kuchenki, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć ziemniaki do wrzącego bulionu i zmniejsz ciepło do średniego. Gotuj przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż pokrojone mięso do garnka, zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Załaduj smażenie, zamieszaj. Do tego czasu ziemniaki powinny być prawie gotowe. 5-7 minut przed gotowością dodaj makaron gwiazdki / możesz pajęczyna/. Przez 3-5 minut dodaj liść laurowy i zioła, jeśli to konieczne - dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłącz kuchenkę, przykryj patelnię pokrywką i pozwól zupie parzyć przez 15 minut. Wszyscy ! Pachnąca, gorąca, tylko gotowana zupa będzie najsmaczniejsza ! Dlatego gotuję go mało, aby natychmiast zjadł go rodzina i nie został. W końcu nie stoi długo, dobry bulion gęstnieje, a Gwiazdy bardzo puchną, tracąc swoją atrakcyjność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy