ciasto w płynie Trifl Snickers

deser, który robi wrażenie! To miłość od pierwszej łyżki! Trifl Snickers to idealna uczta na przyjazną imprezę, przyjęcie dla dzieci (wersja bez alkoholu), zwłaszcza jeśli te dzieci są nastolatkami. Tak, a wielu dorosłych polubi takie francuskie ciasta umieszczone w filiżankach porcji. I możesz w dużym wazonie. Bardzo słodkie, bardzo smaczne!
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 44 % 28 g
węglowodany 52 % 33 g
406 kcal
IG: 36 / 33 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby przygotować te pyszne i piękne trifle, potrzebujemy biszkoptu. Można go upiec z wyprzedzeniem lub kupić gotowe ciasta w sklepie. Możesz użyć specjalnych gotowych mieszanek do szybkiego pieczenia herbatników. Gdy biszkopt jest gotowy i wszystkie inne składniki są przygotowane, zaczynamy tworzyć trifle...

1. Na dużej płaskiej blasze do pieczenia rozłóż pergamin do pieczenia. Wlej cukier puder do rondla średniej wielkości i umieść go na średnim ogniu. Trzymamy patelnię na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając jej zawartość drewnianą szpatułką lub łyżką. W międzyczasie cukier puder powinien się stopić i zacząć karmelizować. Gdy minie określony czas, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj solone orzeszki ziemne do Karmelu,a następnie wlej mieszaninę na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Pozostaw karmel na pół godziny, na które powinien zamarznąć. Po tym, jak to się stało, rozbijamy orzeszki ziemne w karmelu na duże talerze, z których jedną czwartą odkładamy na bok, aby ozdobić gotowe trifle. Pozostałe trzy czwarte drobno pokroić.

2. W misce miksera wkładamy śmietanę i Likier czekoladowy (60 ml, nie można go używać). Ubij wszystko razem na miękkie szczyty.

3. Pokrój batony Snickers cienko według własnego gustu. Połowa wzdłuż na całej długości, połowa w poprzek.

4. Pokrój biszkopt na warstwy lub po prostu na małe kawałki. Na dnie pojemników wybranych do serwowania kładziemy biszkopt, nasączamy go likierem (jeśli jest używany), następnie jest warstwa masła orzechowego, po warstwie bitej śmietany, na którą wlewamy polewę Solno - karmelową, a następnie układamy małe kawałki karmelu z orzeszkami ziemnymi i kawałkami Snickersa, które są małe. Zostawiamy długie kawałki do dekoracji gotowych triflów. Kontynuujemy naprzemienne warstwy, aż całkowicie wypełnimy pojemniki. Ostatnią warstwą jest bita śmietana.

5. Udekoruj gotowe trifle długimi kawałkami Snickersa, pozostawionymi na później płytkami karmelu z orzeszkami ziemnymi, wlej wszystko na wierzch polewą karmelową.

Trifle można podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce, przykryte pokrywką, ale nie dłużej niż jeden dzień.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Likier czekoladowy - 332   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy