skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować te pyszne i piękne trifle, potrzebujemy biszkoptu. Można go upiec z wyprzedzeniem lub kupić gotowe ciasta w sklepie. Możesz użyć specjalnych gotowych mieszanek do szybkiego pieczenia herbatników. Gdy biszkopt jest gotowy i wszystkie inne składniki są przygotowane, zaczynamy tworzyć trifle...
1. Na dużej płaskiej blasze do pieczenia rozłóż pergamin do pieczenia. Wlej cukier puder do rondla średniej wielkości i umieść go na średnim ogniu. Trzymamy patelnię na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając jej zawartość drewnianą szpatułką lub łyżką. W międzyczasie cukier puder powinien się stopić i zacząć karmelizować. Gdy minie określony czas, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj solone orzeszki ziemne do Karmelu,a następnie wlej mieszaninę na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Pozostaw karmel na pół godziny, na które powinien zamarznąć. Po tym, jak to się stało, rozbijamy orzeszki ziemne w karmelu na duże talerze, z których jedną czwartą odkładamy na bok, aby ozdobić gotowe trifle. Pozostałe trzy czwarte drobno pokroić.
2. W misce miksera wkładamy śmietanę i Likier czekoladowy (60 ml, nie można go używać). Ubij wszystko razem na miękkie szczyty.
3. Pokrój batony Snickers cienko według własnego gustu. Połowa wzdłuż na całej długości, połowa w poprzek.
4. Pokrój biszkopt na warstwy lub po prostu na małe kawałki. Na dnie pojemników wybranych do serwowania kładziemy biszkopt, nasączamy go likierem (jeśli jest używany), następnie jest warstwa masła orzechowego, po warstwie bitej śmietany, na którą wlewamy polewę Solno - karmelową, a następnie układamy małe kawałki karmelu z orzeszkami ziemnymi i kawałkami Snickersa, które są małe. Zostawiamy długie kawałki do dekoracji gotowych triflów. Kontynuujemy naprzemienne warstwy, aż całkowicie wypełnimy pojemniki. Ostatnią warstwą jest bita śmietana.
5. Udekoruj gotowe trifle długimi kawałkami Snickersa, pozostawionymi na później płytkami karmelu z orzeszkami ziemnymi, wlej wszystko na wierzch polewą karmelową.
Trifle można podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce, przykryte pokrywką, ale nie dłużej niż jeden dzień.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Likier czekoladowy - 332 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g