krem waniliowy na mleku i śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Rozcieńczyć skrobię w 50 ml zimnej przegotowanej wody.
2. Lekko podgrzej mleko.
3. Utrzyj żółtka z cukrem, zalej ciepłym mlekiem i gotuj, mieszając, na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.
4. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
5. Przy ciągłym mieszaniu wlej skrobię cienkim strumieniem. Podgrzej masę, aż zgęstnieje.
6. Ubij schłodzoną śmietanę na gęstą pianę.
7. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj mieszankę mleczno-waniliową.
8. Gotowy krem wlać do foremek i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.
9. Przed podaniem posyp schłodzony deser kakao, udekoruj świeżymi jagodami i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g