dżem z kwiatów lipy

Słoneczna i pachnąca uczta poprawi nastrój zimą! Dżem z kwiatów lipy jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Taki dżem przyda się podczas przeziębienia, zwłaszcza przy gorących napojach. Dżem przypomina miód - jest tak aromatyczny i smaczny, rozgrzewający i słoneczny. Ważne jest, aby pamiętać, że kolor lipy należy zbierać w miejscach przyjaznych dla środowiska. Tylko w tym przypadku smakołyk przyniesie korzyści.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
165 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 50 min

kwiaty lipy (lepiej, jeśli są świeżo zebrane) przenosimy do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie suszymy kwiaty. Robimy to w ten sposób: rozłóż suchy i czysty ręcznik na świeżym powietrzu na słońcu, rozłóż umyte kwiaty z durszlaka, rozprowadź je na ręczniku równomierną warstwą i pozostaw na 15 minut. W tym czasie kwiaty lipy wyschną.

gdy kwiaty wyschną, przygotujemy syrop. Aby to zrobić, weź patelnię, lepiej emaliowaną i wlej do niej wodę. Wlej tam cukier. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy syrop przez 5 minut. Nie zapomnij wymieszać naparu.

Złóż czystą gazę w czterech warstwach i przefiltruj przez nią syrop. Wracamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie przenosimy kwiaty do innej emaliowanej patelni. Napełnij je gotowanym syropem, przykryj płaskim talerzem lub pokrywką mniejszą niż rondel, Ustaw ładunek. Pozostaw konstrukcję na 15 minut.

czas minął-postaw patelnię z kwiatami i syropem na małym ogniu i gotuj kwiaty lipy w syropie przez 35 minut. W tym procesie od czasu do czasu mieszamy dżem. Kilka minut przed gotowaniem wlej kwas cytrynowy i wszystko dobrze wymieszaj.

gorący dżem układamy w małych wysterylizowanych słoikach, przykrywamy sterylnymi pokrywkami. Słoiki można wstępnie wysterylizować w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Następnie dżem należy przechowywać - w ciemnym i chłodnym miejscu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kwiaty lipy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy