skład / składniki
metoda gotowania
będziemy potrzebować czystej, gęstej gazy spożywczej. Musi przykryć dno durszlaka i zawiesić krawędzie.
zsiadłe mleko powinno być naturalne, z dobrego odtłuszczonego przegotowanego mleka krowiego, gęste.
zmieszaj zsiadłe mleko z 40 g soli. I wlej do durszlaka. Zawiąż gazę końcami w supeł wokół zsiadłego mleka.
powiesimy węzeł w wentylowanym pomieszczeniu nad pojemnikiem, do którego serum spłynie na 24 godziny.
powstały produkt-suzmu-można ubić trzepaczką, aby był bardziej mięsisty.
wymieszaj Suzmę z 10 g soli i pieprzu i dokładnie zagniataj.
z mieszanki zwijamy kulki, stale zwilżając ręce wodą.
kładziemy kulki na desce nie ciasno do siebie, lekko wysuszamy od wilgoci.
przykryj kulki suchą gazą i pozostaw w wentylowanym pomieszczeniu na 3-5 dni.
Kurt można przechowywać przez długi czas, w lodówce zawiniętej w papier. Nie można go przechowywać w szczelnym opakowaniu, na przykład w folii lub torbie - tam Kurt będzie kwaśny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g