skład / składniki
metoda gotowania
chińska Sałatka Harbin z funchozą jest przygotowywana dość szybko i łatwo.
przygotuj więc wszystkie potrzebne produkty.
1. Pierwszym etapem przygotowania jest przygotowanie warzyw. Ogórek, marchewkę, odpowiednią ilość kapusty należy umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Świeże marchewki i ogórki można zetrzeć na koreańskiej marchwi.
2. Przygotowane warzywa są następnie wysyłane do marynaty (sos sałatkowy).
3. Aby przygotować marynatę (dressing), wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier i sok z cytryny wyciśnięty z połowy cytryny. W przypadku braku oleju sezamowego możesz wziąć zwykły bezwonny słonecznik i zastąpić brązowy cukier miodem. Zamiast soku z cytryny można użyć octu ryżowego lub zwykłego 6%, ale nie będzie już tak smaczny. W razie potrzeby do dressingu można dodać więcej mielonej kolendry.
4. Teraz przygotuj ryżowy makaron "szklany", Funchoza. Nie musisz go gotować. Wystarczy zaparzyć go wrzącą wodą i pozostawić na pięć minut pod pokrywką. Następnie opłucz funchozę pod zimną bieżącą wodą i wrzuć ją do durszlaka, aby cała woda była szklana.
5. W międzyczasie przygotuj naleśniki jajeczne. Aby to zrobić, ubij dwa jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Posolić mieszaninę. Usmaż dwa naleśniki na gorącej, suchej patelni. Smaż je z obu stron. Niech naleśniki ostygną, zwiń je w bułkę i pokrój w makaron.
6. Połącz marynowane warzywa,makaron i naleśniki jajeczne w głębokiej salaterce. Gotową funchozę można wstępnie pokroić na 2-3 części, jeśli jest zbyt długa.
7. Smaż sezam na suchej patelni na złoty kolor. W ten sposób sezam ujawnia swój aromat i staje się smaczniejszy.
8. Przenieś gotową sałatkę na talerz, posyp prażonym sezamem i podawaj.
podobne sałatki z funchozą są zarówno w kuchni japońskiej, jak i koreańskiej. Jego przygotowanie jest w mocy każdej gospodyni domowej.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g