Sałatka Harbin po chińsku z funchozą

jasna i niezwykła sałatka, która doda koloru każdemu stołowi. Chiny wprowadziły sałatkę do kuchni międzynarodowej. Wcześniej taką sałatkę można było spróbować tylko w restauracji, a teraz wszystkie produkty można znaleźć w sklepach i samemu przygotować w domu.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 69 % 20 g
124 kcal
IG: 24 / 71 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

chińska Sałatka Harbin z funchozą jest przygotowywana dość szybko i łatwo.

przygotuj więc wszystkie potrzebne produkty.

1. Pierwszym etapem przygotowania jest przygotowanie warzyw. Ogórek, marchewkę, odpowiednią ilość kapusty należy umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Świeże marchewki i ogórki można zetrzeć na koreańskiej marchwi.

2. Przygotowane warzywa są następnie wysyłane do marynaty (sos sałatkowy).

3. Aby przygotować marynatę (dressing), wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier i sok z cytryny wyciśnięty z połowy cytryny. W przypadku braku oleju sezamowego możesz wziąć zwykły bezwonny słonecznik i zastąpić brązowy cukier miodem. Zamiast soku z cytryny można użyć octu ryżowego lub zwykłego 6%, ale nie będzie już tak smaczny. W razie potrzeby do dressingu można dodać więcej mielonej kolendry.

4. Teraz przygotuj ryżowy makaron "szklany", Funchoza. Nie musisz go gotować. Wystarczy zaparzyć go wrzącą wodą i pozostawić na pięć minut pod pokrywką. Następnie opłucz funchozę pod zimną bieżącą wodą i wrzuć ją do durszlaka, aby cała woda była szklana.

5. W międzyczasie przygotuj naleśniki jajeczne. Aby to zrobić, ubij dwa jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Posolić mieszaninę. Usmaż dwa naleśniki na gorącej, suchej patelni. Smaż je z obu stron. Niech naleśniki ostygną, zwiń je w bułkę i pokrój w makaron.

6. Połącz marynowane warzywa,makaron i naleśniki jajeczne w głębokiej salaterce. Gotową funchozę można wstępnie pokroić na 2-3 części, jeśli jest zbyt długa.

7. Smaż sezam na suchej patelni na złoty kolor. W ten sposób sezam ujawnia swój aromat i staje się smaczniejszy.

8. Przenieś gotową sałatkę na talerz, posyp prażonym sezamem i podawaj.

podobne sałatki z funchozą są zarówno w kuchni japońskiej, jak i koreańskiej. Jego przygotowanie jest w mocy każdej gospodyni domowej.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy