skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki ze szprotami, majonezem i czosnkiem na bochenku? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast zwykłego bochenka możesz użyć bagietki pszennej lub chleba żytniego. Chleb najlepiej kupować w plasterkach. W ten sposób zaoszczędzisz sobie czas. Ponadto równo pokrojone równe plastry wyglądają piękniej na stole. Pomidory można uzupełnić lub zastąpić innymi warzywami.
Krok 2:
Wyjmij szproty ze słoika i strząśnij olej. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze tańsze, możesz użyć pasztetu szprotowego zamiast całych szprot.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 5:
W misce połącz majonez, czosnek przepuszczony przez prasę i posiekane zioła. Wszystko wymieszaj. Wstępnie stłumiłem część zieleni, aby wypuściła sok, a majonez zabarwił się na piękny bladozielony kolor.
Krok 6:
Kromki białego chleba posmarować majonezem z czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby chleb można wstępnie wysuszyć w tosterze lub na suchej patelni. Ale w tym przypadku chleb musi być schłodzony do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie majonez unosi się na ciepłym chlebie.
Krok 7:
Rozłóż 1-2 plasterki pomidora na wierzchu.
Krok 8:
Połóż 2 wędzone szprotki na wierzchu. Podawaj kanapki do stołu, dekorując świeżymi ziołami. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g