kapusta kimchi instant

pikantne, najsmaczniejsze, do mięsa lub ziemniaków! Szybkie kimchi z koreańskiej kapusty pekińskiej jest pikantne, jasne, aromatyczne i soczyste. Doskonale uzupełnia wszystkie dania mięsne i ziemniaczane. Na święta lepiej przygotować go z wyprzedzeniem, 2 dni wcześniej.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie kimchi z kapusty pekińskiej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Opłucz kapustę i osusz. Usuń zewnętrzne zepsute arkusze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj solankę. Rozpuść sól we wrzącej wodzie. Na 1,7 l. wody wziąłem 200gr. grubej soli. Poczekaj, aż solanka ostygnie. Pokrój główkę kapusty na cztery równe części, jak na zdjęciu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij kapustę do głębokiego, łatwego do solenia pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij solanką, przykryj spodkiem i ustaw ucisk. Pozostaw w ten sposób w temperaturze pokojowej na 9-12 godzin. Lepiej wlać kapustę wieczorem solanką, a następnego ranka przejść do następnego kroku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Opłucz warzywa i ostrą paprykę i osusz serwetkami. Zetrzyj marchewki na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek lub na zwykłej tarce z dużymi zębami. Posiekaj cebulę cienkimi piórami i posiekaj czosnek ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Ostra papryka pokroić na małe kawałki losowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dużym talerzu umieść paprykę, ostrą mieloną paprykę (jeśli jej używasz), paprykę, paprykę, cukier i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj również marchewkę, cebulę i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby mieszanina nie była zbyt gęsta, w razie potrzeby dodaj trochę przegotowanej schłodzonej wody(dosłownie 2-3 łyżki stołowe).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij kapustę z solanki, lekko wyciśnij. Natrzyj każdy liść kapusty pikantną mieszanką. Aby nie poparzyć rąk, użyj rękawiczek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij kapustę pekińską do głębokiego odpowiedniego pojemnika, przykryj folią spożywczą, Ustaw ucisk i wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni. Kapustę można ubić w szklanym słoju, przykryć pokrywką i wysłać w tej formie do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szybkie kimchi z kapusty pekińskiej jest gotowe. Taka kapusta może być spożywana świeża lub duszona. W razie potrzeby przed użyciem opłucz Pekin z ostrej papryki i polej olejem roślinnym.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy