skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z gruszek i sera? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Wszystkie składniki wizualnie podzielić na dwie części, ponieważ warstwy w sałatce powtórzymy dwa razy.
Krok 2:
Opłucz rukolę w zimnej wodzie i osusz ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru wody. Rozłóż liście cienką warstwą na płaskim talerzu.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie pióra lub półpierścienie. Który lepiej użyć cebuli? Do tej sałatki dobrze nadają się łagodniejsze odmiany cebuli, takie jak: czerwona, szalotka lub biała. Wyślij do rukoli.
Krok 4:
Umyj gruszkę, pokrój na pół. Usuń rdzeń i pestki. Pokrój owoce na cienkie talerze i wyślij kolejną warstwę do sałatki. Posyp gruszki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, zapobiegnie to brązowieniu kawałków i zachowa apetyczny wygląd.
Krok 5:
Na gruszkę ułóż następną warstwę sera pleśniowego, pokrojonego lub posiekanego rękami na małe kawałki.
Krok 6:
Podgrzej suchą patelnię i wyślij orzeszki piniowe do smażenia. Nie zapomnij mieszać, w przeciwnym razie orzechy się spalą. Zwykle wystarczy kilka sekund na dużym ogniu, aby doprowadzić jądra do pożądanej gotowości.
Krok 7:
Posyp połową porcji orzechów sałatką.
Krok 8:
Następnie powtórz wszystkie warstwy ponownie. Ułóż rukolę, następnie cebulę, gruszkę (skrop sokiem z cytryny), ser i orzechy.
Krok 9:
Sól sałatkę w razie potrzeby. Zwykle tego nie robię, mam dość sera i cytryny w sałatce. Skrop sałatkę odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 10:
Pieprz do smaku. Użyłam ziela angielskiego i czerwonej papryki mielonej.
Krok 11:
Wrzuć sałatkę na talerz i ciesz się niezwykłym smakiem!
rukola ma szczególny smak, te liście są trochę gorzkie. Jeśli nie lubisz rukoli, zastąp ją bardziej miękkimi w smaku arkuszami sałaty. Odpowiednie są takie jak góra lodowa, sałata lub Fryz.
taką sałatkę można przygotować, jeśli planujesz wieczór panieński lub spotkania z przyjaciółmi. Jest niezwykły, lekki i bardzo smaczny, doskonale uzupełni kieliszek szampana lub kieliszek białego wina.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g