skład / składniki
metoda gotowania
jabłka najlepiej wybierać słodko-kwaśne, soczyste, dojrzałe. Myjemy je, a następnie kroimy na połówki, wycinamy rdzenie, usuwamy łodygę. Przygotowane owoce przenosimy do średniej wielkości rondla (objętość co najmniej 3,5-4 litrów).
suszone figi są myte i wkładane do rondla z jabłkami. Napełnij owoce wodą, a następnie wyślij patelnię do pieca. Ogień potrzebuje silnego. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum.
gotuj kompot przez 30-45 minut, przykryty pokrywką. Możesz gotować trochę krócej lub odwrotnie dłużej - im dłużej gotuje się kompot,tym słodszy i bogatszy smak nabiera.
Dodaj laskę cynamonu do kompotu, trzymaj w ogniu przez kolejną minutę, a następnie wyjmij patelnię z pieca. Filtrujemy kompot, czekamy, aż trochę ostygnie i dostosowujemy jego smak. Robimy to za pomocą miodu i soku z cytryny. Ważne jest, aby kompot nie był już gorący, ponieważ w przeciwnym razie miód straci swoje korzystne właściwości i zamieni się w zwykły słodzik. Miód przestaje być przydatny i traci swój aromat już w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Należy wziąć pod uwagę ten punkt.
dla osób na diecie: miodu nie można w ogóle dodawać do kompotu, ponieważ figi nadają napojowi lekką słodycz. Taki kompot dobrze gasi pragnienie i orzeźwia w upalny letni dzień.
następnie wlej kompot do dzbanka, włóż okrąg cytryny i podawaj pyszny i zdrowy napój do stołu.& nbsp;kompot można podawać na ciepło lub wstępnie schłodzić w lodówce. W zimnych porach roku ciepły kompot z jabłek i fig ogrzeje i odżywia witaminami.
bądź zdrowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g