kompot z suszonych fig i jabłek

niezwykłe, smaczne i aromatyczne! Na każdą porę roku! Kompot z suszonych fig i jabłek to napój, który z pewnością pokocha wszyscy członkowie rodziny. Ponieważ okazuje się, że jest niesamowicie aromatyczny, cynamon idealnie i harmonijnie łączy się z jabłkami i figami. Cytryna dodaje lekkiej, ledwo zauważalnej kwasowości, podkreśla smak napoju. A jako słodzik stosuje się miód, który dodaje się do kompotu, gdy lekko ostygnie, aby zachować wszystkie korzystne właściwości.
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jabłka najlepiej wybierać słodko-kwaśne, soczyste, dojrzałe. Myjemy je, a następnie kroimy na połówki, wycinamy rdzenie, usuwamy łodygę. Przygotowane owoce przenosimy do średniej wielkości rondla (objętość co najmniej 3,5-4 litrów).

suszone figi są myte i wkładane do rondla z jabłkami. Napełnij owoce wodą, a następnie wyślij patelnię do pieca. Ogień potrzebuje silnego. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum.

gotuj kompot przez 30-45 minut, przykryty pokrywką. Możesz gotować trochę krócej lub odwrotnie dłużej - im dłużej gotuje się kompot,tym słodszy i bogatszy smak nabiera.

Dodaj laskę cynamonu do kompotu, trzymaj w ogniu przez kolejną minutę, a następnie wyjmij patelnię z pieca. Filtrujemy kompot, czekamy, aż trochę ostygnie i dostosowujemy jego smak. Robimy to za pomocą miodu i soku z cytryny. Ważne jest, aby kompot nie był już gorący, ponieważ w przeciwnym razie miód straci swoje korzystne właściwości i zamieni się w zwykły słodzik. Miód przestaje być przydatny i traci swój aromat już w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Należy wziąć pod uwagę ten punkt.

dla osób na diecie: miodu nie można w ogóle dodawać do kompotu, ponieważ figi nadają napojowi lekką słodycz. Taki kompot dobrze gasi pragnienie i orzeźwia w upalny letni dzień.

następnie wlej kompot do dzbanka, włóż okrąg cytryny i podawaj pyszny i zdrowy napój do stołu.& nbsp;kompot można podawać na ciepło lub wstępnie schłodzić w lodówce. W zimnych porach roku ciepły kompot z jabłek i fig ogrzeje i odżywia witaminami.

bądź zdrowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g

Podobne przepisy