skład / składniki
metoda gotowania
małe przekąski z warzyw i serka śmietankowego są pyszne, świeże, a nawet zdrowe! Ze wszystkimi zaletami nie ma gdzie łatwiej je ugotować! I bardzo szybko! Ogólnie rzecz biorąc, Super danie idealne na przyjęcia lub świąteczną ucztę, a jeśli przygotujesz je na przybycie gości, z pewnością będą pod wrażeniem.
ogórki i lepiej wziąć duże, umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, obrać i pokroić w grube kółka o grubości 1,2-1,5 cm za pomocą małej łyżki usuwamy trochę wnętrza ogórka, w którym znajdują się nasiona, jakby robiąc małe wgłębienie w każdym kółku. Rozłóż koła ogórka na dużym, płaskim i pięknym naczyniu. Jeśli jest za dużo soku z ogórka, warto lekko osuszyć każde kółko we wnęce papierową serwetką.
W średniej wielkości misce łączymy ser śmietankowy, który lepiej wyjąć z lodówki, aby był bardziej miękki i majonez. Zagniatamy ser i wszystko dokładnie mieszamy, aż będzie całkowicie jednorodne. Majonez najlepiej stosować wysokiej jakości i smaczny. Od tego zależy bezpośrednio smak gotowej przekąski.
umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać świeży koperek. Dodaj posiekane warzywa do mieszanki serka śmietankowego i majonezu. Wlej tam trochę drobnej soli i czosnku w proszku. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ważny punkt! Próbujemy mieszanki do smaku. Jeśli wydaje się, że sól lub smak czosnku nie wystarczą, dodaj ich więcej. Proszek czosnkowy z braku można zastąpić świeżym - w tym przypadku należy go przepuścić przez prasę. Wystarczy jeden ząbek.
umieść przygotowane nadzienie w torbie do gotowania, zainstaluj dyszę gwiazdkową. Sadzimy nadzienie na każdym kółku ogórka(około pół lub 2/3 łyżki stołowej).
umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć pomidory koktajlowe na pół (wzdłuż, ale można to zrobić w poprzek). Wkładamy je do sera na każdym kółku ogórka. Prawie gotowe!
umyj świeżą pietruszkę, wysusz, zostaw gałązki w całości lub rozerwij je na mniejsze gałązki - w razie potrzeby. Posyp przekąskę czarnym pieprzem, idealnie - świeżo zmielonym. Udekoruj przystawkę gałązkami pietruszki i podawaj. Jeśli uczta jest planowana nieco później, będzie dobrze przechowywana w lodówce przez kilka godzin. Ale nadal lepiej jest przygotować go przed podaniem (możesz przygotować nadzienie z wyprzedzeniem, a następnie pokroić i złożyć).
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g