skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z konserw rybnych, kukurydzy i jajek? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, ma soczyste i miękkie arkusze, co jest niewątpliwie lepsze do świeżych sałatek. Z konserw nadaje się saura w oleju, makrela lub tuńczyk. Gotuj jajka przez 9-12 minut i ostudź.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój kapustę w cienkie paski i wyślij do głębokiej salaterki.
Krok 3:
Obierz marchewki i spłucz. Zetrzyj na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Dodaj do kapusty.
Krok 4:
Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj do kapusty z marchewką.
Krok 5:
Z kukurydzy w puszkach odcedź sok. Wyślij kukurydzę do wszystkich składników w salaterce.
Krok 6:
Kawałki ryby w puszkach pamiętaj lekko widelcem i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Drobno posiekaj zieloną młodą cebulę. Zamiast zielonej cebuli możesz użyć połowy czerwonej cebuli.
Krok 8:
Dopraw sałatkę olejem, a także skrop sokiem z cytryny według uznania. Jeśli masz konserwy w oleju, użyj oleju ze słoika. Miałem makrelę we własnym soku, więc do sałatki użyłam oliwy z oliwek. Sól do smaku. Dokładnie wymieszaj sałatkę i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 9:
Posyp gotową sałatkę czarnym pieprzem i udekoruj kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku. Gotowe, możesz podawać!
smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g