galaretka z mrożonych malin i czarnej porzeczki
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Rozmrażamy jagody porzeczki i maliny. Następnie przenosimy na sito i wycieramy, usuwając kości i skórę.
2. Włóż puree jagodowe do rondla, wlej zimną wodę o pojemności 2,5 litra. Podpalamy, dodajemy cukier do smaku.
3. W pozostałej zimnej wodzie rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną. Staramy się mieszać, aby nie było grudek. Gdy syrop się zagotuje, wlej rozcieńczoną skrobię. Ciągle mieszamy galaretkę, gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekamy, aż zacznie gęstnieć i wyłączamy. Nie trzeba długo gotować, gdy galaretka ostygnie, stanie się jeszcze grubsza. Nasz napój witaminowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g