galaretka z mrożonych malin i czarnej porzeczki

jasna i pyszna galaretka z mrożonych porzeczek i malin! Niesamowicie pachnąca galaretka z mrożonych czarnych porzeczek i malin. Przepis jest dobry, ponieważ można go przygotować o każdej porze roku - latem ze świeżych jagód, a zimą z mrożonych. Niesamowity napój-zarówno smaczny, jak i zdrowy!
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
25 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Rozmrażamy jagody porzeczki i maliny. Następnie przenosimy na sito i wycieramy, usuwając kości i skórę.
2. Włóż puree jagodowe do rondla, wlej zimną wodę o pojemności 2,5 litra. Podpalamy, dodajemy cukier do smaku.
3. W pozostałej zimnej wodzie rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną. Staramy się mieszać, aby nie było grudek. Gdy syrop się zagotuje, wlej rozcieńczoną skrobię. Ciągle mieszamy galaretkę, gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekamy, aż zacznie gęstnieć i wyłączamy. Nie trzeba długo gotować, gdy galaretka ostygnie, stanie się jeszcze grubsza. Nasz napój witaminowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy