galaretki z przecieru jagodowego
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy jagody, jeśli są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Jagody można używać dowolnego, jednego lub kilku rodzajów. Należy je zmielić na puree, zmielić przez sito lub wymieszać.
2. Dodajemy żelatynę i odstawiamy puree na 15 minut, po czym dodajemy sok z cytryny, ile go dodajemy, kierujemy się naszym gustem.
3. Umieść patelnię z puree na małym ogniu i dodaj cukier, gotuj od czasu do czasu mieszając, aż cukier i żelatyna całkowicie się rozpuszczą.
4. Spód naczynia do pieczenia posypujemy płatkami kokosowymi i wylewamy gotową mieszaninę, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Następnie pokrój w kwadraty i posyp wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g