galaretki z przecieru jagodowego

galaretki są lubiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych! Tak ukochane przez dzieci galaretki można przygotować w domu za pomocą żelatyny i przecieru jagodowego. Oczywiście nie będą w stanie przechowywać tak długo, jak sklepowe, ale wiem, że są przygotowywane z naturalnych produktów i bez chemii, a także są bardzo przydatne i zawierają dużo witamin!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 83 % 39 g
202 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

1. Sortujemy jagody, jeśli są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Jagody można używać dowolnego, jednego lub kilku rodzajów. Należy je zmielić na puree, zmielić przez sito lub wymieszać.
2. Dodajemy żelatynę i odstawiamy puree na 15 minut, po czym dodajemy sok z cytryny, ile go dodajemy, kierujemy się naszym gustem.
3. Umieść patelnię z puree na małym ogniu i dodaj cukier, gotuj od czasu do czasu mieszając, aż cukier i żelatyna całkowicie się rozpuszczą.
4. Spód naczynia do pieczenia posypujemy płatkami kokosowymi i wylewamy gotową mieszaninę, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Następnie pokrój w kwadraty i posyp wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy