galaretki z malinami

pyszne i bardzo zdrowe cukierki dla małych słodyczy! Zaletą robienia domowych cukierków jest to, że deser uzyskuje się bez szkodliwych barwników i aromatów. Jako zagęszczacz używamy żelatyny. Gęstość przygotowanych cukierków zależy od jego ilości. Wysokość nie przekracza 3-4 cm, dla szybszego krzepnięcia. Jako posypkę można użyć cukru, cukru pudru, wiórków kokosowych.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 17 g
69 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

rozpuszczamy żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.
jagody malin są sortowane i przecierane przez sito lub mielone na blenderze.
umieść patelnię na wolnym ogniu, wlej do niej wodę z rozpuszczoną żelatyną, dodaj jagody i cukier. Mieszając, podgrzewamy masę, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po rozpuszczeniu żelatyny i cukru przefiltruj przez sito. Wlać do małych foremek lub wlać do jednej kwadratowej formy, a następnie, gdy żelatyna stwardnieje, pokroić na kawałki.
gdy masa trochę ostygnie, włóż do lodówki, aby żelatyna zestaliła się. Następnie posyp cukierki cukrem i możesz leczyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy